Sari direct la conținut

Centralele rusesti sunt departe de a fi atat de sigure cum pretinde Moscova – raport guvernamental

HotNews.ro

Centralele rusesti sunt departe de a fi atat de sigure precum pretind autoritatile de la Moscova, in special in materie de riscuri seismice, arata un raport oficial realizat dupa catastrofa de la Fukushima (Japonia), si a carui copie a fost obtinuta de AFP joi.

„Seismicitatea siturilor mai multor centrale nucleare este subevaluata” iar o serie de centrale nu au „sisteme de oprire automata a reactorului” in caz de cutremur, se arata in acest raport al guvernului Rusiei.

AFP a obtinut o copie a raportului de la ONG-ul ecologist norvegian Bellona, foarte activ in materie de securitate nucleara a Rusiei.

Consacrat diferitelor aspecte ale securitatii ecologice, raportul de 150 de pagini enumera 32 de probleme descoperite in centralele nucleare.

El a fost prezentat in data de 9 iunie in timpul unei reuniuni a Consiliului de stat prezidata de presedintele Dmitri Medvedev.

O parte a echipamentelor menite sa asigure securitatea centralelor nu au fost testate pentru capacitati antiseismice, potrivit sursei citate.

„Lucrul cel mai important in acest raport este ca niciuna dintre aceste centrale nu a fost testata pentru un soc potential care ar putea fi cauzat de un cutremur de pamant, dar nici de fenomene naturale precum o furtuna”, a declarat Igor Kudrik, seful programului nuclear din Rusia al Bellona.

Premierul rus Vladimir Putin a oferit asigurari, in mai multe randuri, ca centralele rusesti sunt cele mai sigure din lume si nimic asemanator dezastrului de la Fukushima nu s-ar putea repeta in Rusia.

El a comandat la jumatatea lui martie un studiu asupra sectorului nuclear in Rusia dupa seismul din Japonia, lasand sa se inteleaga insa ca Moscova nu-si va modifica politica in domeniu.

Ecologistii sustin insa ca stiau de mult ca centralele rusesti sunt vulnerabile.

Cea din peninsula Kola, situata nu departe de Finlanda si Norvegia, aproape ca a explodat in 1993 in urma unei furtuni care a intrerupt alimentarea cu curent electric iar generatoarele de rezerva nu au pornit pentru a raci reactoarele.

Printre alte probleme, raportul citeaza depozitele de combustibil uzat, considerand „critica” starea celui al centralei din Boloiarsk (Ural).

Centrala Leningrad echipata cu reactoare RBMK, de acelasi tip ca cele de la Cernobil, situata in apropiere de Sankt-Petersburg, nu dispune de instalatii pentru conservarea si retratarea combustibilului nuclear folosit.

Siturile rusesti nu dispun, de asemenea, de sisteme de control a nivelului de hidrogen, o substanta potential exploziva.

Dupa o serie de teste, seful Rosatom Serghei Kirienko a admis ca este nevoie de 5 miliarde de ruble (125 milioane euro), in special pentru sisteme de aprovizionare cu electricitate si apa autonome, a caror absente s-a dovedit fatala la Fukushima.

Rusia dispune in prezent de 10 centrale nucleare cu 32 de reactoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro