Sari direct la conținut

Cercetatorii americani sustin ca au obtinut primele dovezi privind existenta fuziunii nucleare la rece

HotNews.ro

Cercetatorii unui laborator al Marinei americane au anuntat luni seara ca au obtinut dovezi semnificative privind existenta fuziunii nucleare la rece, o potentiala sursa de energie inepuizabila, privita insa cu scepticism de foarte multi oameni de stiinta, relateaza AFP.Anuntul a fost facut la adunarea anuala a American Chemical Society, desfasurata in Salt Lake City.

„Din cate stim, este pentru prima oara cand se observa neutroni de inalta energie care ar putea indica posibilitatea existentei unei reactii nucleare la rece”, a afirmat chimistul Pamela Mosier-Boss, de la US Navy’s Space and Naval Warfare Systems Center (SPAWAR) din San Diego, California.

Deocamdata, „nu putem sti cu siguranta daca a existat o fuziune, deoarece poate fi vorba despre un alt tip de reactie nucleara”, a continuat ea, subliniind insa ca rezultatele obtinute sunt „extrem de semnificative”.

Cu 20 de ani in urma, chimistii Stanley Pons si Martin Fleischmann produsesera senzatie in lumea stiintifica, dupa ce anuntasera ca au reusit sa dovedeasca existenta fuziunii la rece, un adevarat Sfant Graal pentru fizicienii care cauta o sursa de energie curata si inepuizabila.

Dar anuntul a fost repede uitat, dupa ce mai multe echipe de oameni de stiinta nu au reusit sa obtina niciun rezultat repetand acel experiment.

Fizicianul Paul Padley, de la Universitatea Rice din Texas, care a examinat experientele derulate de Pamela Mosier-Boss, crede insa ca nu exista dovezi clare privind existenta fuziunii la rece.

El a admis aparitia neutronilor, dar a adaugat ca acestia ar putea proveni din alta sursa.

Steven Krivit, fondatorul revistei New Energy Times, care se ocupa de cercetarile in domeniul fuziunii nucleare la rece de peste 20 de ani, crede insa ca rezultatele obtinute de Pamela Mosier-Boss „sunt importante”.

Neutronii obtinuti in cadrul experimentului nu provin, poate, din fuziunea nucleara la rece, dar pot proveni dintr-un proces nuclear necunoscut inca, explica el.

„Este vorba despre un nou camp de cercetare stiintifica, situat intre chimie si fizica”, noteaza Steven Krivit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro