Cercetatorii japonezi au creat un ficat uman "functional" plecand de la celule stem pluripotente induse
Cercetatorii japonezi au dezvoltat un ficat uman „functional” plecand de la celulele stem pluripotente induse (iPS), reusita care se poate contura in timp intr-o alternativa la donarea de organe, arata un studiu publicat miercuri in revista stiintifica Nature, citat de AFP.
Cercetatorii au folosit „muguri hepatici” creati in laborator din celule umane, pe care i-au implantat in soareci. Mugurii hepatici s-au transformat intr-un organ vascularizat cu proprietatile ficatului uman.
Tesutul hepatic astfel obtinut a fost capabil sa produca proteine specifice, precum albumina, si sa realizeze functia de filtrare, ceea ce a permis ameliorarea semnificativa a sanatatii soarecilor cu insuficienta hepatica.
Desi este inca prea devreme pentru a spune daca tehnica s-ar putea aplica si la oameni, Dr. Takanori Takebe de la Yokohama City University (Japonia), autorul principal al studiului, este optimist.
„Am aratat, intr-un fel, validitatea abordarii noastre”, a declarat cercetatorul intr-o conferinta de presa telefonica, inainte de a preciza ca studiile clinice pe oameni ar putea fi realizate, probabil, peste circa zece ani.
Pentru a crea „mugurii hepatici” in laborator, cercetatorii au folosit celule stem induse pluripotente induse (iPS) – celule adulte reprogramate pentru a intineri si pentru a-si reface proprietatile de celule stem embrionare.
Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse in stare aproape embrionara, in care se manifesta din nou patru gene (inactive in mod normal in celulele adulte), care au capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care se gasesc.