CERT-RO: Pe aproximativ 150 de domenii de internet .ro este folosit un cod care genereaza criptomoneda Monero, incetinind functionarea dispozitivelor utilizatorilor/Seful CERT-RO: Am informat toti detinatorii site-urilor respective pentru a lua masuri de remediere
Specialistii CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) au identificat aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero, a anuntat vineri Centrul. CoinHive este un cod Javascript care monetizeaza traficul site-urilor in care este inserat pentru a genera criptomoneda Monero, o situatie avantajoasa pentru ambele parti , deoarece Coinhive pastreaza o parte din suma minata, in timp ce proprietarul site-ului pastreaza restul. Cei care pot fi afectati sunt vizitatorii acelor site-uri, care nu sunt mereu notificati ca procesorul lor este utilizat la o anumita capacitate, fara acordul lor.
- Mircea Grigoras, directorul general al CERT-RO, pentru HotNews.ro: „Plecam de la premisa ca toate aceste site-uri au fost compromise si am notificat toti detinatorii site-urilor in cauza in speranta ca vor lua masuri de remediere ori de informare a utilizatorilor. In caz contrar vom reveni cu informatii de actualitate.”
Redam mai jos integral comunicatul CERT-RO cu privire la domeniile de internet .ro pe care este folosit codul CoinHive pentru minat Monero:
„In ultima perioada, o serie de site-uri romanesti, dar nu numai, au fost compromise prin inserarea unor script-uri care utilizeaza puterea de procesare a dispozitivelor utilizatorilor pentru minarea de criptomonede.
Criptomoneda este o moneda digitala, virtuala si poate fi utilizata ca mijloc de plata. Folosirea prefixului ‘cripto’ arata ca acest mijloc de plata utilizeaza criptografia, ceea ce face aproape imposibila falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plati sigure si anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat sa se identifice ca in cazul utilizarii serviciilor bancare. Moneda virtuala ruleaza pe un registru public numit blockchain.
Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining),care implica utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematica, rezultatul acestora generand monede. Utilizatorii pot cumpara monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomoneda ar fi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.
Descriere
Recent, un utilizator al retelei sociale Reddit a publicat capturi de ecran prin care afisa faptul ca in codul sursa al unui cunoscut site de stiri din Romania este inserat un script activ care foloseste CoinHive, pentru a mina criptomoneda Monero.
Coinhive functioneaza prin furnizarea detinatorilor de site-uri web unui cod Javascript pe care il pot incorpora in site-ul lor. Acest cod utilizeaza puterea de procesare a vizitatorilor site-ului pentru a mina Monero.
Sigur, este o situatie avantajoasa pentru ambele parti, deoarece Coinhive pastreaza o parte din suma minata, in timp ce proprietarul site-ului pastreaza restul. Din nefericire insa, vizitatorii acestor site-uri nu sunt intotdeauna notificati cu privire la faptul ca procesorul lor este utilizat la o anumita capacitate, fara acordul lor. Coinhive in sine este o companie legitima. Cu toate acestea, actorii implicati in aceste operatiuni nu fac intotdeauna ca acest proces sa fie transparent.
Impact
In urma postului de pe Reddit, specialisti din domeniul securitatii cibernetice din Romania au identificat o lista de peste 100 de site-uri pe care exista ruleaza acest script CoinHive. Din nefericire pentru utilizatorii care vizitau acele site-uri, procesorul era incarcat la capacitate maxima pentru o astfel de activitate de minare a Monero, ceea ce ducea in cele din urma la blocarea dispozitivului.
Ulterior, echipa CERT-RO a identificat in spatiul virtual romanesc aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero. Totodata, expertii CERT-RO au observat faptul ca pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive. Mai mult, prin folosirea portalului publicwww.com am descoperit la nivel global aproximativ 2400 de site-uri care folosesc aceleasi conturi de CoinHive ca domeniile romanesti.
Remediere
Utilizarea programelor anti malware
Majoritatea programelor antivirus blocheaza in momentul de fata executia scripturilor care mineaza monede virtuale.ᅡᅡ Singura deficienta ar fi faptul ca aceasta caracteristica poate fi disponibila indeosebi pentru programele cu licenta si nu pentru cele gratuite. Malwarebytes este doar un exemplu din multitudinea de solutii existente pe piata care permit blocarea acestor scripturi pentru Windows si Mac, astfel nefiind necesare alte setari suplimentare din partea utilizatorului.
Utilizarea extensiilor pentru browser
La nivel de browser, exista o suita intreaga de extensii care pot fi instalate atat in browserele utilizate pentru PC, cat si pentru platformele mobile (smartphone, tableta), dezvoltate pentru a preveni executia unor astfel de scripturi fara acordul utilizatorului final. Exemple de astfel de extensii sunt:
- No Coin (Google Chrome | Mozilla Firefox | Opera)
- minerBlock (Google Chrome)
- ScriptSafe (Google Chrome)
- NoScript Security Suite (Mozilla Firefox)
- Coin-Hive Blocker (Google Chrome)
- Ghostery (Safari | Microsoft Edge) etc.
Blocarea manuala a domeniilor
In cazul in care sunt cunoscute domeniile utilizate pentru descarcarea sau distribuirea unor astfel de scripturi, acestea pot fi blocate manual cu ajutorul unei extensii de browser asa cum este AdBlock. Spre exemplu, pentru a bloca domeniul https[:]//coin-hive.com/lib/coinhive.min.js, acesta se adauga in campul de la optiunea Customize > Block an ad by its URL.
Dezactivarea JavaScript
Dezactivarea rularii JavaScript in browser poate fi o optiune, cu mentiunea ca poate afecta toate site-urile care folosesc JavaScript, acestea fiind destul de multe. De aceea, utilizarea unei aplicatii pentru blocarea continutului poate fi o varianta de preferat. Spre exemplu, 1Blocker este o astfel de aplicatie care poata fi instalata pe dispozitivele iPhone si iPad.
Actualizarea sistemului de operare si aplicatiilor instalate
De asemenea, pentru minimizarea riscului in ceea ce priveste securitatea aplicatiilor web, echipa CERT-RO va propune parcurgerea urmatoarelor ghiduri: