Cetăţenii români cu dublă cetăţenie care vin din Fâşia Gaza, supuși de SRI unor interviuri de securitate pentru a preîntâmpina intrarea în ţară a teroriștilor
Cetățenii români care au fost evacuați din Fâșia Gaza în Egipt au ajuns miercuri seară în București cu o aeronavă la bordul căreia se afla și premierul Marcel Ciolacu.
Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, a declarat miercuri că SRI face interviuri de securitate în cazul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care vin din Fâşia Gaza, pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste, potrivit News.ro.
Ioan Chirteş, preşedintele comisiei de control al SRI a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News, că marţi, în şedinţa comisiei de control a activităţii SRI a fost audiată conducerea Serviciului cu privire la acest conflict nou apărut între Israel şi Hamas.
„Am discutat despre cetăţenii de origine română blocaţi în Fâşia Gaza şi în mod firesc am întrebat despre modalitatea în care vor ei să fie repatriaţi. Este vorba de cei cu cetăţenie dublă, română şi palestiniană şi din explicaţiile care ne-au fost oferite, există procedural acele interviuri de securitate care se fac prima dată la ieşirea din Fâşia Gaza, de către Egipt, după care se vor face şi la venirea în ţară”, a spus preşedintele comisiei parlamentare de control.
Senatorul PNL a precizat că aceste interviuri la sosirea în ţară se fac pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste.
Chirteş a explicat că, în timpul unui conflict sau a unei migraţii în caz de război, se pot strecura şi elemente care nu sunt tocmai prietene cu statul român.
Despre ce se întâmplă în cazul descoperirii de astfel de persoane, Ioan Chirţeş a precizat că există proceduri standard, astfel că acele elemente considerate teroriste sau care pot crea ameninţări teroriste sunt identificate, reţinute, urmând ca procurorii DIICOT să îşi facă treaba şi să cerceteze suplimentar aceste persoane.
Comisia parlamentară de control al SRI a audiat, marţi, conducerea Serviciului Român de Informaţii în legătură cu evoluţia conflictului din Ucraina şi a conflictului dintre Israel şi Hamas. Au fost abordate şi aspecte privind situaţia geopolitică din Republica Moldova, fiind subliniat faptul că România rămâne principalul sprijin al parcursului european.
De asemenea, SRI a iniţiat şi aplicat măsuri în vederea prevenirii manifestării riscurilor şi ameninţărilor de securitate pe teritoriul naţional. „Până în prezent, nu există informaţii care să reflecte prezenţa unor riscuri directe şi imediate la adresa securităţii naţionale”, a spus preşedintele Comisiei Ioan-Cristian Chirteş, citat de News.ro.
SRI a luat măsuri chiar din 7 octombrie
Potrivit lui Chirteș, SRI a luat chiar din dimineaţa zilei de 7 octombrie, momentul declanşării conflictului dintre Israel şi Hamas, măsuri de precauţie, fiind întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, dar şi în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi în zonele cu mulţi palestinieni.
În România avem mii de palestinieni, undeva la 8.000, în special studenţi.
„SRI a luat chiar din dimineaţa zilei de 7 ocotmbrie măsuri de precauţie, în sensul în care a fost întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, a fost întărită paza în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi binenţeles că sunt luaţi sub observaţie şi acolo unde sunt mulţi palestinieni, studenţi sau comunităţi de palestinieni”, a declarat în emisiunea România Politică preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ioan Chirteş.
El a precizat că există o colaborare bune a SRI cu SIE, în gestionarea acestei crize regionale. „Nu există astăzi premisele apariţiei unor riscuri de ameninţare teroristă pe teritoriul României”, a completat el.
Senatorul PNL a arătat că „în România avem mii de palestinieni, undeva la 8.000, care se află la şcolă, în special studenţi”.
„În aproape toate centrele universitare sunt palestinieni, Cea mai mare îngrijorare, şi nu numai a serviciilor române ci a tuturor serviciilor secrete este faptul că un anumit student care este trimis la studii într-un stat, poate primi o veste de la rudele din Gaza că familia lui a murit într-un bombardament. Acea persoană, chiar dacă nu are antecedente de a deveni terorist, se poate radicaliza brusc şi sunt lucruri pe care nu le putem previziona”, a arătat Ioan Chirteş, precizând că „aici trebuie întreaga societate să reacţioneze”.
Preşedintele comisiei pentru controlul SRI a menţionat că în Anglia, pe mijloacele de transport în comun există în permanenţă o solicitare ca atunci când se observă un suspect să sune la un anumit număr de telefon. (News.ro)
Cătălin PredoiuFoto: Agerpres
Cătălin Predoiu: România este una dintre cele mai sigure ţări din UE
Ministrul de interne Cătălin Predoiu spune că România este una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană, el susținând că oamenii de afaceri români „nu plătesc trei rânduri de gărzi 24 de ore din 24, ca să fie protejaţi aşa cum o fac alţii din alte ţări europene”.
„Am stat de vorbă în ultima perioadă incidental cu foarte mulţi cetăţeni români care călătoresc în străinătate frecvent, fie cetăţeni care locuiesc în diaspora europeană, fie cetăţeni care locuiesc în ţară, dar călătoresc prin natura meseriei, antreprenori, oameni de afaceri, corporatişti. Pot face o comparaţie direct şi din discuţiile cu colegi de-ai lor care locuiesc în străinătate, cu privire la nivelul de siguranţă pe străzi şi, în general, la nivelul de siguranţă. Şi nu fac decât să vă relatez concluziile tuturor. România este una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană în acest moment şi asta se datorează şi Poliţiei Române, şi Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei, şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă atunci când se întâmplă câte o nenorocire”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, într-o conferinţă de presă, relatează News.ro.
El a afirmat că este „primul care pune degetul pe câte o rană” din instituţia pe care o conduce şi a explicat că nu face acest lucru cu rea-credinţă, dar a adăugat că trebuie „să recunoaştem că avem o siguranţă publică la un nivel mai bun decât în Europa”.
„Vă rog să credeţi că sunt primul care să pun degetul pe câte o rană, pentru că asta este rolul meu. Şi sper să fiu înţeles când o fac, nu o fac cu rea-credinţă. Acum mă adresez direct aparatului, ministerului, structurilor, armelor şi sindicatelor. Nu o fac cu răutate, nu o fac ca să-mi fac imagine, o fac constructiv. Sunt primul care pun degetul pe câte o rană când o văd. Si am deja martori care pot confirma lucrul asta. O fac şi în birouri, nu numai în faţa camerelor de luat vederi. Dar în acelaşi timp, cred că este drept şi corect să recunoaştem şi faptul că avem un produs, care se cheamă siguranţa publică, la nivel mai mult decât satisfăcător comparativ cu ce se întâmplă în Europa”, a transmis ministrul de Interne.