Sari direct la conținut

China trimite marți un nou echipaj către stația spațială. În premieră va fi inclus și un civil

HotNews.ro
Statia spatiala Tiangong, Foto: Shutterstock
Statia spatiala Tiangong, Foto: Shutterstock

​China va trimite marți un nou echipaj de trei oameni către noua sa stație spațială, iar de data asta, în premieră, printre ei se va regăsi și un civil, profesorul Gui Haichao. Chinezii au investit miliarde de dolari în programul spațial, iar la final de 2022 au terminat asamblarea stației Tiangong.

Misiunea Shenzhou-16 va fi lansată pe 30 mai, la ora României 4.31, de la baza din Jiuquan, cu o rachetă Long March 2F.

Cei trei astronauți sunt Jing Haipeng, Zhu Yangzhu și Gui Haichao.

Acesta din urmă este primul civil trimis în spațiu de China, fiind profesor la Universitatea din Beijing. Gui Haichao se va ocupa de experimentele științifice.

Toți taikonauții trimiși până acum făceau parte din Armata Populară de Eliberare, „brațul” armat al Partidului Comunist Chinez.

Este a cincea misiune trimisă de chinezi către stația spațială din 2021 și până acum. Programul de pregătire pentru astronauții selectați durează mai bine de doi ani.

Stația orbitează la o altitudine de peste 400 km față de Terra.

Chinezii au început în primăvara lui 2021 asamblarea stației spațiale, iar în iulie și octombrie 2022 au trimis alte două module ale stației Tiangong, care ar trebui să funcționeze cel puțin 10 ani.

Planurile pe termen lung sunt ca pe stație să ajungă și astronauți din alte țări, dar și turiști spațiali care vor fi dispuși să dea milioane de dolari. Cele trei module ale stației sunt Tianhe (cel în care locuiesc astronauții), Mengtian (laboratorul) și Wentian (esențial pentru activitățile extravehiculare).

Chinezii, care au trimis primul on în spațiu în 2003, au investit miliarde de dolari în programul spațial și au făcut multe progrese. Au pus un modul pe fața ascunsă a Lunii în 2019, au adus și mostre de sol lunar și au pus și un rover pe suprafața planetei Marte. În octombrie China a terminat asamblarea stației spațiale, iar în 2023 ar trebui să lanseze și un telescop spațial nu departe de Tiangong.

Doar alte două țări au mai construit stații spațiale: SUA și URSS.

China a decis acum un deceniu să construiască propria stație spațială, după ce SUA au interzis participarea chineză pe SSI și în toate proiectele NASA.

Surse: AFP, Reuters

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro