Chirițoiu: Principala cauză a creșterii de prețuri din România este războiul Rusiei în Ucraina. De ce prețurile la energie vor rămâne mari
Nu e singura cauză, dar principala cauză a creșterii de prețuri în România este războiul Rusiei în Ucraina, un aspect care nu e suficient de mult explicat opiniei publice, a precizat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Potrivit acestuia, câtă vreme Europa nu se va decupla energetic de Rusia prețurile la energie vor rămâne mari.
- „Acum avem un război la granița noastră de est. Din nou este un lucru pe care generația noastră nu l-a mai întâlnit. Eu trebuie să mă întorc la poveștile de la mine din familie, la poveștile bunicilor cu ce s-a întâmplat când au venit rușii în ’44.
- Avem o criză serioasă din punct de vedere al securității naționale și are consecințe economice și ele sunt de fapt legate. Vedem toți inflația, suntem nemulțumiți, vrem să existe soluții, dar ca să căutăm soluțiile trebuie să vedem cauzele. Nu poți rezolva problemele dacă nu înțelegi ce cauzează acele probleme.
- Mi se pare ca vorbim insuficient la noi în țară, în restul Europei cred că lucrurile sunt mai clare, nu explicăm suficient de mult opiniei publice, că, nu e singura cauză, dar principala cauza a creșterii de prețuri în România este războiul Rusiei în Ucraina.
- Știu că nu e foarte ușor de explicat, pentru că oamenii vor spune: dar ce treabă are războiul din Ucraina cu nu știu ce produs, cu prețul alimentelor sau al unor alimente care nu vin din Ucraina?’ Sau ar putea spune că noi aveam inflație și anul trecut când nu era războiul din Ucraina. Inflația începe de anul trecut, cresc prețurile ale energie”, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unui eveniment organizat de Pria Events.
Chirițoiu a precizat că aici avem şi analize realizate pe plan intern, dar şi un raport recent al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) care arată cu preţurile cresc la gaze de la mijlocul anului trecut când Rusia şi- redus livrările de gaze în Europa. Nu numai că au livrat mai puţin, dar au livrat şi golind depozitele din Europa.
- “La vremea aceea nu înţelegeam de ce face Rusia asta. Ne întrebam anul trecut de ce se întâmplă. Acum ştim de ce făcea. Pentru că se pregătea de invazie şi voia să aibă mai multă forţă de a negocia, de a şantaja, puteţi să numiţi cum doriţi, faţă ţările din Uniunea Europeană. Acum înţelegem. Ceea ce părea straniu anul trecut acum are sens. Vedem logică lor”, a spus Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.
Creşterea preţului la gaze a antrenat creşterea şi a preţului la electricitate. Iar de aici lucrurile se răspândesc în economie şi conduc la inflaţie, a subliniat acesta.
Chirițoiu: Ne așteptăm ca 1-2 ani să avem prețurile la energie mari
Președintele Consiliului Concurenței a spus că prețurile la energie vor continua să fie mari în perioada următoare, dacă Europa nu se va decupla energetic de Rusia.
„Când vor scădea prețurile la energie? O să scadă în momentul când vom reuși să ne decuplăm de Rusia pentru că prioritatea pentru Europa să nu mai fie șantajată de Rusia, prioritatea pentru UE este diversificarea surselor de energie. Asta înseamnă mai multă energie verde produsă în Europa și alte canale de import a energiei in special a gazului lichefiat ca sa nu mai trebuiască să fie fi adus atât de mult gaz din Rusia. Până când Europa nu va reuși să se decupleze energetic de Rusia prețurile vor rămâne mari în energie.
Ne așteptăm ca 1-2 ani de zile să avem prețurile la energie mari. Trebuie să vedem ce facem, ce soluții găsim ca să ajutăm oamenii. Prețurile nu putem să le scădem, dar putem să ajutăm și asta e ceea ce face Guvernul prin măsuri de sprijin pe care le ia pentru categorii vulnerabile, atat persoane fizice, cât și companii.”, a spus Chirițoiu.