Sari direct la conținut

Cine controleaza firmele care furnizeaza internet in tarile din Europa de Est

HotNews.ro

Proiectul „Who are the gatekeepers?” a prezentat vineri la Bruxelles rezultatele investigatiilor jurnalistice despre proprietarii reali ai companiilor care furnizeaza internet in tarile est-europene. Proiectul, realizat de un consortiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project si Asociatia Actorilor Europeni (EurActiv Romania), arata printre altele increngatura de off-shore-uri din spatele companiei RCS-RDS.

Potrivit investigatiei, RCS-RDS – cel mai mare furnizor de internet din Romania – este controlat de Zoltan Teszari, un miliardar discret din Oradea. Teszari detine doar 1.84% din actiunile RCS-RDS SA, dar controleaza 57.87% din actionarul majoritar al companiei, Cable Communications Systems NV, inregistrata in Olanda via RCS Management SA.

Teszari detine de asemenea 58.91% din actiunile RCS Management. Investigatia RISE/OCCRP arata ca reteaua de firme din jurul RCS-RDS numara 30 de off-shore-uri inregistrate in Olanda, Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine si Insulele Cayman, si au legaturi cu fondul global de investitii controlat de miliardarul Alan Grant Quasha.

Proiectul vizeaza 12 tari din regiune: Romania, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia si Slovenia.

Concluziile pentru aceste tari dezvaluie o absenta generalizata a transparentei in industrie, multe companii fiind caracterizate de structuri etajate de proprietate/proxy si nenumarate off-shore-uri.

Platforma cu infografice interactive, care arata legaturile pe niveluri de actionariat, in urma investigatiei jurnalistice este disponibila aici la adresa reportingproject.net/internetownership.

Proiectul este implementat de un consortiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project si Asociatia Actorilor Europeni (EurActiv Romania) si este finantat de Fundatia Knight (US John S. and James L. Knight Foundation) si German Marshall Fund of the USA/Black Sea Trust.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro