Sari direct la conținut

Cine sunt politicienii care vor să interzică în România carnea cultivată în laborator. Unii dintre ei dețin ferme de porci sau au legături cu industria

HotNews.ro
Cine sunt politicienii care vor să interzică în România carnea cultivată în laborator. Unii dintre ei dețin ferme de porci sau au legături cu industria

Inițiatorii proiectului de lege care interzice comercializarea cărnii cultivate în laborator au legături strânse cu ferme industriale de animale și, împreună cu alți oameni de afaceri din jurul lor, dețin mii de hectare, fiind jucători importanți pe piața cărnii, arată o investigație a site-ului Snoop.ro

  • Carnea cultivată în laborator nu este o imitație de carne din ingrediente asemănătoare, cum ar fi burgerii pe bază de plante care sunt fabricați din proteine, ci este vorba despre carne adevărată, obținută din celule animale.
  • Singapore a fost prima țară care a aprobat vânzarea acesteia în 2020, urmată de SUA în 2023, deși nu este încă răspândită pe scară largă. Israelul, Japonia, China și Australia se pregătesc pentru comercializare.
  • În UE, carnea sintetică nu este reglementată, doar Țările de Jos testează astfel de produse. 

Legea cărnii și a produselor din carne a fost anunțată în mai 2023 de deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Florin Barbu, în prezent, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Inițial era vorba doar de o lege care i-ar obliga pe comercianți să plaseze carnea românească pe rafturi speciale, astfel încât cumpărătorii să o identifice ușor. 

O lună mai târziu, legea intră în procesul legislativ și conține un nou paragraf, Articolul 5, care interzice comercializarea cărnii sintetice.

În expunerea de motive scrie că este necesar să interzicem carnea sintetică pentru „a proteja bucătăria, tradiția alimentară și sănătatea alimentară”. Este singurul paragraf în care se menționează carnea cultivată în laborator. 

Reporterii Snoop i-au întrebat pe inițiatori de ce vor să interzică în România carnea cultivată în laborator, în lipsa unor argumente științifice, și care este impactul acestei legi pentru cetățeni și industrie. 

Contactat de Snoop, ministrul Florin Barbu a răspuns întrebărilor reporterilor prin mesaje pe WhatsApp, spunând că se află în ședință de guvern. „Nu credeam asta, că nu mai vreți animale în România și vreți laboratoare”, a transmis ministrul Agriculturii.

„Decizia mea este clară”, „eu nu vreau să se comercializeze carne sintetică” a mai spus ministrul. Apoi a adăugat: „Eu nu dau la copii(i) mei carne sintetică.”

Întrebat care sunt argumentele pentru care susține această lege, Florin Barbu a spus că „distruge securitatea alimentară, agricultura și zootehnia”, fără să detalieze despre cum se întâmplă asta și care este impactul asupra cetățeanului. 

Cine promovează proiectul de lege 

Deși nu face parte dintre inițiatori, George Scarlat, senator PNL, i-a îndemnat pe colegii lui să voteze în favoarea proiectului.

Scarlat deține o fermă mare de porci din țară despre care, în 2018, spunea că are peste 12.000 de capete. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și în prezent e președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat. 

Senatorul ocupă funcția de vicepreședinte în Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), organizație membră AAC, care reunește unele dintre cele mai mari companii producătoare de carne din țară. 

Atât Scarlat, cât și inițiatorii legii au promovat legea ca fiind benefică pentru producătorii români, „bucătăria și tradiția alimentară”. Dar Comisia pentru Agricultură prezidată de George Scarlat a respins un amendement care prevedea ca un aliment să poate fi considerat „produs românesc” doar dacă vine din fermele „din proprietatea unor cetățeni români”. Produsul poate fi românesc, chiar dacă provine de la fermele deținute de străini în țară.

Contactat telefonic de Snoop, George Scarlat a declarat că nu reprezintă un conflict de interese faptul că deține o fermă de porci, pentru că este una mică. 

Cine sunt inițiatorii legii care interzice carnea cultivată în laborator în România, pe larg, în investigația Snoop.ro

INTERVIURILE HotNews.ro