Sari direct la conținut

Cipru: Bancile raman inchise pana martea viitoare, un "plan B" este asteptat joi

HotNews.ro

Bancile vor ramane inchise pana martea viitoare in Cipru, a anuntat miercuri o sursa din cadrul bancii centrale, citata de AFP.

Lunea viitoare este o zi de sarbatoare nationala, iar aceasta sursa a precizat ca bancile nu vor deschide inainte de marti.

Institutiile financiare din insula nu si-au mai deschis sediile dupa anuntul unui plan de salvare convenit sambata cu Eurogrup, dar respins marti de Parlamentul cipriot, din cauza unei clauze fara precedent, care prevedea taxarea cu pana la 9,9% a tuturor depozitelor bancare.

UPDATE 2: Liderii ciprioti sunt chemati sa se pronunte joi asupra unui „plan B” privind evitarea unui faliment al tarii, dupa respingerea de catre Parlament a planului de salvare european ce prevedea o taxa exceptionala asupra depozitelor bancare.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a cerut miercuri ca o decizie sa fie luata „cel tarziu joi” de catre parlamentarii ciprioti asupra unei versiuni amendate a planului de salvare european, a transmis agentia cipriota CNA.

Potrivit canalului public de televiziune, acest Plan B, dezbatut de guvern si care urmeaza sa fie prezentat partidelor politice joi dimineata, ar putea include o taxa asupra depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro. Prima versiune a planului prevedea o taxare a tuturor depozitelor.

Presedintele Anastasiades a convocar o reuniune a sefilor de grupuri parlamentare la 07.30 GMT (09.30, ora Romaniei).

UPDATE 1: Guvernul cipriot se reuneste miercuri intr-o noua sedinta de criza, pentru a analiza alternativele care sa faca posibil planul european de salvare si proiecte de lege privind limitarea iesirilor de capital si restructurarea sectorului bancar.

Sedinta a inceput in jurul orei 18,15 (15,15 GMT), potrivit presei locale.

Radioul public a afirmat ca au fost pregatite texte de lege pentru a restrange iesirile de lichiditati o data ce bancile se vor redeschide.

Aceste texte prevad si scindarea sectorului bancar in doua categorii, „Bancile bune” si „Bancile rele”.

Comentatorii afirma ca legislatia trebuie pusa in practica inainte de redeschiderea bancilor, pentru a evita retrageri masive de bani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro