Circa 350 milioane de euro, dauna maxima posibila pentru portofoliul locuintelor asigurate de Allianz-Tiriac, in cazul unui cutremur major
Allianz-Tiriac poate plati in prezent, din resurse proprii si in baza contractelor de reasigurare, despagubiri de circa 350 milioane de euro pentru pagube produse locuintelor asigurate din portofoliul actual al companiei de un eventual cutremur, a anuntat luni asiguratorul. Suma reprezinta dauna maxima posibila, calculata pe baza unui model de analiza si estimare a expunerii catastrofice dezvoltat de experti ai diviziei de reasigurari Allianz Re din cadrul grupului Allianz.
La aceasta suma se adauga inca aproximativ jumatate de miliard de euro pentru potentiale pagube inregistrate de agentii economici asigurati la Allianz-Tiriac.
La baza acestui model de calcul stau statisticile referitoare la cutremurele intamplate pe teritoriul romanesc in ultimele sute de ani, iar scenariul aplicabil ia in considerare un eveniment catastrofic a carui putere de distrugere corespunde unui cutremur ce poate aparea o data la 250 de ani, conform informatiilor facute publice luni de Allianz-Tiriac cu ocazia lansarii unei publicatii de informare publica pe teme de management al riscurilor, intitulata „Zona de siguranta”.
- „Extrapoland acest scenariu la nivelul intregului fond de locuinte din Romania, discutam despre un cutremur care ar genera doar la gospodariile populatiei pagube totale a caror refacere ar necesita fonduri echivalente cu circa 8-10% din Produsul Intern Brut al tarii. Iar valoarea totala a daunelor ar fi de cel putin doua ori mai mari, daca includem si pagubele care s-ar inregistra in economie, la nivelul infrastructurii si activelor statului”, sustine Allianz-Tiriac.
Informatiile asiguratorului vin in contextul in care numarul asigurarilor de bunuri si locuinte in Romania este la cote reduse. Conform estimarilor Allianz-Tiriac, gradul de cuprindere in asigurarea facultativa a cladirilor aflate in proprietate privata (reprezentat de numarul de locuinte asigurate raportat la numarul total de locuinte existente) nu depaseste 20%.
Datele Institutului National de Statistica arata ca in Romania fondul locativ existent este de circa 8,4 milioane de locuinte. Oficialii PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania, au anuntat luna trecuta ca la sfarsitul lunii martie 2011, doar 5,74% din locuintele din Romania aveau asigurare obligatorie.