Sari direct la conținut

Când va anunța NASA primele descoperiri din mostrele aduse de pe asteroidul Bennu

HotNews.ro
Inginerii de la NASA inspecteaza capsula venita de pe Bennu, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Inginerii de la NASA inspecteaza capsula venita de pe Bennu, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

​NASA a început să desfacă pas cu pas capsula ce poartă eșantioane de roci și praf de pe asteroidul Bennu, aflat la 2 miliarde de km de Terra. Va dura destul de mult și totul va fi făcut minuțios. Primele rezultate ar trebui să fie anunțate pe 11 octombrie.

Capsula a ajuns cu bine pe Terra, în deșertul Utah, duminică, a fost dusă într-o cameră specială, sterilă, apoi a ajuns la Johnson Space Center, în Houston, unde este dezasamblată cu grijă.

Nu s-a ajuns încă la cutia de bază ce conține eșantioanele, dar pe ea s-a găsit praf negru și s-au găsit și resturi de rocă, probabil tot de pe asteroid.

Cele mai interesante analize vor fi făcute când va fi deschis containerul principal care conține undeva pe la 250 de grame de eșantioane de pe Bennu.

NASA a spus că a obținut „o comoară” prin aducerea cu succes a acestor mostre pe Terra și le va analiza pe îndelete, în deplină siguranță, pentru ca nimic să nu se piardă și pentru ca mostrele aduse atât de greu să nu fie contaminate de substanțe terestre.

Cei de la NASA au fost întrebați și dacă ar fi posibil să fie găsite forme de viață, iar răspunsul a fost un categoric NU, pentru că nimic nu ar supraviețui pe Bennu.

Este prima dată când americanii aduc mostre de pe un asteroid, doar japonezii reușind până acum asta, în două misiuni, în 2010 și 2020. O mare diferență este că a ajuns pe Terra o cantitate de câteva zeci de ori mai mare decât a adus misiunea niponă Hayabusa2, în 2020. Estimarea ar fi că sunt 250 de grame de roci, față de 5 grame, cât au adus niponii de pe Ryugu.

Pentru cercetători, aceste eșantioane sunt foarte valoroase, fiindcă vorbim despre material de peste 4,5 miliarde de ani vechime și asteroizii s-au transformat foarte puțin, așa că ne spun multe despre „cărămizile” de materie din care au luat naștere planetele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro