Sari direct la conținut

Coaliția caută soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare / Ministrul Sănătății: Tombole și loterii pentru vaccinați- câteva idei propuse / Premierul Florin Cîțu, marele absent de la ședință

HotNews.ro
Lideri Coalitie PNL, USR-PLUS, UDMR, Foto: AGERPRES
Lideri Coalitie PNL, USR-PLUS, UDMR, Foto: AGERPRES

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, o serie de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID. Propunerile vizează recompense pentru cei care se vaccinează, dar şi restricții pentru cei nevaccinaţi: testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale. De altfel, în ședința Coaliției liderii PNL, USR și UDMR au căzut de acord că se impun măsuri mai dure decât obligativitatea testării personalului medical nevaccinat.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a afirmat Mihăilă după şedinţa coaliţiei, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a mai spus că urmează ca partea tehnică să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale”, a explicat Mihăilă, adăugând că costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

Kelemen Hunor: Aş fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să facem ceva

Și vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că susţine măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

„Doamna ministru a prezentat propuneri care, din punctul nostru de vedere, sunt susţinute, pot fi susţinute şi, bineînţeles, vor fi mai departe discuţii la nivelul Guvernului – şi cu restricţii, şi cu stimulente -, deci merg împreună toate aceste lucruri. Trebuie să facem ceva, ceva mai mult decât am făcut până acum pentru că lucrurile nu stau bine. Suntem sub 5 milioane de persoane vaccinate, nu se poate sta aşa şi sunt multe exemple din statele europene şi nu numai unde astfel de măsuri au avut rezultate”, a spus și Kelemen Hunor după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Dan Barna: Există posibilitatea să ajungem în situaţia să trebuiască să decidem vaccinarea obligatorie în cazul medicilor

Totodată, vicepremierul Dan Barna a ținut să precizeze că vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii nu este un scenariu care trebuie eliminat, dacă lucrurile se vor agrava în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, el făcând referire la personalul medical.

„Nu suntem încă acolo şi îmi doresc să nu ajungem, însă dacă lucrurile vor degenera şi dacă nu vom avea o cotă de vaccinare şi cifrele vor creşte foarte mult pe ceea ce înseamnă impactul acestei variante Delta – pentru că problema este foarte clară, avem 93% dintre cei testaţi pozitiv cu Delta sunt persoane nevaccinate -, este foarte clar că avem o vulnerabilitate mare pe acea componentă importantă din România care nu s-a vaccinat. Da, există posibilitatea să ajungem în situaţia să trebuiască să luăm o măsură de genul vaccinarea este obligatorie în cazul medicilor sau a personalului medical. (…) Astăzi, nu discutăm despre vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie, însă nu este un scenariu care trebuie eliminat pentru că lucrurile, dacă se vor agrava, vor trebui luate măsuri”, a spus Barna la Parlament, după şedinţa coaliţiei.

Premierul Florin Cîțu a lipsit de la ședința Coaliției care s-a desfășurat la Parlament. Deși inițial acesta a anunțat că va întârzia, nu a mai ajuns la ședință.

Campania de vaccinare anti-COVID în România își menține același ritm lent, astfel că mai puțin de 11.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24 de ore, conform datelor oficiale transmise marți seară de către autorități. De la debutul campaniei de vaccinare în România, s-au vaccinat 4.961.855 de persoane, din care 4.811.004 cu schema completă, deși ținta Guvernului era de 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro