Sari direct la conținut

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei revine asupra pozitiei sale: Intelegem ca MFP si ASF vor face un proiect legislativ separat pentru SIF-uri

HotNews.ro

Organizatiile de investitori straini si romani reunite in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei subliniaza, marti, ca sustin cea mai recenta varianta a noului proiect de lege privind piata de capital, intelegand, insa, ca Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea de Supraveghere Financiara vor aborda problema pragului de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF) printr-un proiect legislativ separat.

„In continuarea opiniei exprimate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei cu privire la cea mai recenta varianta a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, intarim pe aceasta cale sustinerea deplina a continutului acestui proiect ce pune accent pe debirocratizarea si accelerarea reformei pietei de capital”, arata Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, intr-un comunicat remis, marti, HotNews.

Reglementarea SIF-urilor asupra careia Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si-a exprimat unele rezerve, ramane un domeniu important de clarificat, si intelegem ca acest segment problematic va fi abordat printr-un proiect legislativ distinct care sa fie supus consultarilor de catre Ministerul Finantelor si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara„, completeaza marti CDR.

Precizarile de marti ale Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei vin dupa ce luni orgaizatia a criticat faptul ca Ministerul Finantelor Publice a renuntat la eliminarea pragurilor de detinere de actiuni a SIF-uri, in proiectul de modificare a Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, scos in dezbatere publica.

Investitorii romani si straini au recunoscut si luni ca ca proiectul de lege al MFP „reuseste, cu succes,” eliminarea birocratiei excesive din piata de capital, insa au aratat ca pragurile de detinere de actiuni la SIF-uri reprezinta „restrctii artificiale” pe piata de capital.

O reforma substantiala si urgenta a legislatiei pietei de capital locale, care sa permita trecerea sa de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta (conform calendarului de evaluare stabilit de catre MSCI, asa dupa cum este detaliat in expunerea de motive), implica in mod necesar nu doar eliminarea birocratiei excesive, ceea ce reuseste cu succes acest proiect de lege, ci si a restrictiilor artificiale, in categoria carora intra si pragurile de detinere, si imbunatatirea conditiilor de acces pe piata de capital din Romania pentru toti investitorii deopotriva„, se arata in comunicatul de luni al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Concret, in comunicatul de luni, CDR a criticat doua prevederi punctuale din proiectul MFP de modificare a legii pietei de capital.

„Una dintre modificarile care ne ingrijoreaza este scoaterea din proiect a prevederilor referitoare la conditiile de cvorum pentru desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor la SIF-uri, precum si a celor referitoare la eliminarea pragului de detinere din capitalul social al SIF-urilor, prevederi care se regaseau in versiunea initiala a proiectului de lege, discutata si agreata cu actorii din piata si cu reprezentantii Comisiei Europene” – arata, luni, CDR, in comunicatul de atunci.

Citeste si:

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, ingrijorata de pastrarea unui prag de detinere la SIF-uri in proiectul MFP privind piata de capital

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro