Comisia Europeana a primit raspunsul Romaniei la investigatia preliminara a relocarii fabricii Nokia, dar nu a inceput o ancheta oficiala
Comisia Europeana a primit in 17 martie raspunsul Romaniei la solicitarea de a furniza informatii privind posibile ajutoare de stat acordate pentru deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, iar in acest moment analizeaza aceste informatii pentru a vedea daca este nevoie de o ancheta oficiala, a declarat vineri Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului pentru competitie, Neelie Kroes. Todd a subliniat ca in acest moment CE nu a deschis o ancheta oficiala in acest caz, informeaza Reuters.
Purtatorul de cuvant al Comisiei a confirmat faptul ca Bruxelles-ul a cerut in luna februarie informatii de la autoritatile romane pentru a studia posibilitatea de a se fi acordat ajutaore de stat companiei nokia, pentru deschiderea fabricii de la Jucu, iar raspunsul Bucurestiului a venit saptamana trecuta.
Comisia „examineaza cu atentie” informatia primita din Romania, a mai spus Todd, adaugand ca inca n-a fost inceputa nicio investigatie formala privind acordarea ajutoarelor de stat. „Ratiunile sunt pus preventive, pentru a stabili daca au fost acordate subventii, iar daca daca, sa vedem daca sunt in concordanta cu regulile europene privind ajutoarele de stat”, a spus Todd.
O confirmarea privind existenta unei investigatii preliminare a CE privind fabrica Nokia de la Cluj a venit si joi, de la comisarul pentru dezvoltare regionala, Danuta Hubner, printr-o declaratie data unei publicatii germane.
Situatia legata de mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu este in atentia Bruxelles-ului si cazul poate fi mai complicat pentru Romania decat cazul Ford, sustin surse comunitare. Si nu numai din ratiuni economice, ci si din ratiuni politice, existand un puternic lobby german la nivelul institutiilor UE, facut atat de eurodeputatii germani, indiferent de grupul politic caruia ii apartin, cat si de insusi cancelarul Angela Merkel. Chiar si acordarea terenului pentru construirea fabricii gratuit poate fi considerat ajutor de stat ilegal, iar inceperea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei depinde de explicatiile date Bruxelles-ului de autoritatile de la Bucuresti.