Condoleezza Rice, in vizita la Istanbul
Situatia tensionata din Kurdistanul irakian este subiectul unei reuniuni care incepe, joi, la Istanbul, la care va participa si secretarul de stat american Condoleezza Rice. Seful diplomatiei americane va incerca, alaturi de oficialii turci si irakieni, sa gaseasca o solutie pentru a impiedica declansarea unei ofensive militare de anvergura in Kurdistanul irakian.
Intre timp, autoritatile din Irak au infiintat mai multe posturi de control si incearca sa impiedice aprovizionarea rebelilor kurzi cu alimente si combustibili.
Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati in Irak, seful Partidului Comunist Kurd din nordul Irakului, Kamel Shakir, sustine ca intransigenta generalilor turci ar fi provocat esecul negocierilor privind securitatea la frontiera irakiano-turca.
Liderul comunist a declarat ca ar fi fost anulata vizita in Turcia a unei delegatii a Kurdistanului irakian, care ar fi urmat sa participe la reuniunea ministrilor de externe din regiune, prevazuta sa se desfasoare vineri la Istanbul.
Conflictul la granita se acutizeaza
Fortele aeriene ale Turciei au bombardat din nou, zilele trecute, pozitiile detinute de luptatorii PKK in muntii din nordul Irakului.
In zona de frontiera turco-irakiana au fost ucisi, in ultimele zile, trei soldati turci in atacuri ale separatistilor kurzi, ceea ce a dus la peste 40 numarul soldatilor turci omorati in ultima luna.
La frontiera sunt desfasurati, in acest moment, peste 100 de mii de soldati turci dintr-o armata considerata una dintre cele mai puternice din NATO, fata de aproximativ 3000 de rebeli, aflati de cealalta parte a baricadei.
Autoritatile de la Ankara au trimis si mai multe elicoptere si avioane de lupta la granita cu Irakul, care au deschis deja focul asupra pozitiilor ocupate de kurzi.
In timp ce comunitatea internationala avertizeaza ca un razboi in regiune ar destabiliza si mai mult Irakul, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, a reprosat tarilor membre ale Uniunii Europene ca refuza sa extradeze rebelii kurzi in Turcia si ca, in acest fel, ar zadarnici eforturile Ankarei.
Cum a inceput totul
Partidul Muncitorilor din Kurdistan, cu baze in nordul Irakului, a fost trecut in randul organizatiilor teroriste atat de Uniunea Europeana, cat si de Statele Unite. Criza s-a acutizat in momentul in care Turcia a prezentat o lista cu numele mai multor membri ai acestei formatiuni politice pe care irakienii ar fi trebuit sa ii predea Ankarei, in schimbul pacii in regiune.
Aceasta solicitare a fost, insa, refuzata de irakieni. Ministrul irakian al apararii si ministrul turc de externe s-au intalnit, vinerea trecuta, in incercarea de a gasi o solutie pentru depasirea crizei. Cei doi au declarat, la finalul intalnirii, ca negocierile s-au purtat intr-o maniera constructiva si au avut „rezultate pozitive”, fara a explica exact ce masuri s-au luat.
Nici un plan american impotriva separatistilor kurzi
Benjamin Mixon, un general american aflat la comanda trupelor SUA din nordul Irakului, a precizat, pentru BBC, ca, cel putin pentru moment, SUA nu are niciun plan impotriva militantilor PKK.
Generalul maior Mixon, ale carui trupe ar urma sa paraseasca de altfel nordul Irakului, a participat la obisnuita videoconferinta cu jurnalistii din Washington si, atunci cand a fost intrebat daca are vreun plan impotriva militantilor PKK, el a replicat cat se poate de simplu: „Absolut niciunul”. Generalul a subliniat ca in atributiile sale nu se inscrie o astfel de misiune.