Conducerea Petrom si liderul sindical Liviu Luca: E criza, angajatii sa returneze primele castigate in instanta
Printr-o scrisoare oficiala, conducerea companiei solicita angajatilor sa returneze primele de Craciun si Paste pe anii 2004-2006, castigate in urma unor procese. Din 2007, cateva mii de salariati ai Petrom au deschis actiuni in instanta pentru a obliga compania sa le plateasca primele. Liderul de sindicat Liviu Luca, care ar trebui sa apere interesele angajatilor, sustine ca procesele sunt injuste deoarece angajatii Petrom ar fi beneficiat de primele respective. Suma totala care ar trebui platita salariatilor s-ar ridica la 150 milioane de euro.
Intr-o scrisoare semnata de catre liderul de sindicat Liviu Luca, publicata de zoso.ro, angajatilor Petrom li se solicita sa returneze primele de Craciun si Paste pe care acestia le-au primit in urma unor decizii definitive ale instantelor de judecata.
“In prezent, exista un numar de fosti si actuali angajati ai Petrom care doresc sa obtina, prin actionarea in instanta, avantaje personale printr-o interpretare a unor prevederi a Contractului Colectiv de Munca… Aceasta situatie, combinata cu criza financiara si cu contextul negativ al industriei de petrol si gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra sigurantei locului de munca si a modalitatilor viitoare de recompensare a angajatilor”, se mentioneaza in scrisoare, care a fost remisa de catre Liviu Luca angajatilor Petrom pe 2 februarie.
In acelasi document se mentioneaza ca procesele intentate de salariati, prin care solicita Petrom sa le achite retroactiv primele de Craciun si Paste pe anii 2004, 2005 si 2006, sunt abuzive. Salariatilor Petrom li se mai solicita sa isi verifice conturile si sa returneze banii primiti ca si prime de Craciun si Paste.
In aceeasi scrisoare sunt prezentati si pasii prin care sumele de bani pot fi returnate companiei. “De asemenea, daca ati indentificat in contul dumneavoastra bancar sume transferate din conturile Petrom sau de la un executor judecatoresc, a caror justifiare nu va este cunoscuta, va rugam sa ne informati cat mai curand posibil. Daca in urma verificarilor facute de dumneavoastra veti constata ca aceste sume sunt rezultatul unor actiuni ilegale asemeni celor descrise mai sus, va rugam sa returnati aceste sume catre Petrom, urmand pasii descrisi in Anexa 1”, se mentioneaza in scrisoare semnata de Liviu Luca.
Documentul postat pe Internet de zoso.ropoate fi accesat aici
Liviu Luca: Salariatii care au deschis procese ar putea avea probleme grave
Liviu Luca a precizat pentru HotNews.ro ca, in opinia sa, salariatii care au deschis procese impotriva companiei doresc sa primeasca primele de Craciun si Paste de doua ori: “Nu este corect, deoarece aceste sporuri au fost incluse in salarii si ele au fost platite. In rest sunt povesti. Eu nu comentez decizia justitiei. Problema este ca acei salariati ar putea avea probleme si mai grave si anume, daca se dovedeste ca acei bani au fost platiti, ei sunt pasibil de foloase necuvenite”.
Referitor la scrisoarea trimisa salariatilor, prin care li se solicita banii inapoi, Liviu Luca a mentionat ca el doar a contrasemnat-o. “Compania a trimis scrisoarea, eu doar am contrasemnat”, a mai declarat Luca. Liderul de sindicat a mentionat ca salariatii care au deschis procese impotriva companiei au fost instigati. “Avocatii, ei i-au instigat sa deschida procesele”, a mai declarat Luca.
Istoria proceselor pentru primele de Craciun si Paste
Din 2007, cateva mii de angajati ai companiei Petrom au solicitat in instanta acordarea primelor de Craciun si Paste prevazute in contractele colective de munca.
Intr-o sentinta a Tribunalului Cluj, una dintre instantele care a judecat procesele intentate de actualii si fostii angajati ai Petrom se mentioneaza: “Conform contractului colectiv de munca pe anul 2004, respectiv disp. art. 168 alin. l din acesta, „cu ocazia sarbatorilor de Paste si de Craciun, salariatii SNP PETROM S.A. vor beneficia de cate o suplimentare a drepturilor salariale in cuantum de un salariu de baza mediu pe SNP PETROM SA., facandu-se mentiunea la alin.2 al aceluiasi articol ca pentru anul 2003 suplimentarile de la alin. l vor fi introduse in salariul de baza al fiecarui salariat.”
In acelasi document se arata ca aceste prime nu au fost acordate de companie in perioada 2004-2006. “Desi contractele colective de munca pe unitate, negociate si aplicabile la nivelul SNP PETROM S.A. pe anii 2004, 2005 si 2006 au mentinut disp. art. 168 alin. l, reclamantii si intervenientii nu au beneficiat de drepturile salariale mentionate.
Or, actiunea principala este intemeiata, prin prisma faptului ca in contractele colective de munca pe unitate, aplicabile in perioada 2004-2006, drepturile salariale mentionate nu au fost acordate, neregasindu-se nicio dispozitie similara celei din contractul colectiv de munca incheiat in anul 2003, conform caruia si in perioada 2004-2006 drepturile salariale mentionate ar fi fost incluse in salariul de baza”. Potrivit Cotidianul.ro compania Petrom a evaluat suma totala pentru primele angajatilor pentru anii 2000-2006 la 150 milioane de euro.