Conservatorul Ben Carson intra in cursa prezidentiala si il depaseste in sondaje pe mult mai experimentatul politician Jeb Bush
Campania pentru prezidentialele SUA din 2016 a inceput inca din 2015. Pana acum, cinci democrati s-au inscris in cursa pentru nominalizarea partidului, in vreme ce vice-presedintele Joe Biden ia in considerare o posibila candidatura. In interiorul Partidului Republican lupta pentru primare este mai crancena, 17 candidati inscrindu-se in cursa. Alegerile preliminare, care se desfasura in SUA in perioada februarie-iunie 2016, sunt extrem de importate, stabilind cine va fi candidatul republican si cel democrat, deci cine va primi intreaga sustinere a celor doua mari partide americane.
- In ultima saptamana, Hotnews a prezentat profilul primilor trei clasati in randul democratilor si republicanilor, promisiunile politice facute cetatenilor americani si controversele care le-ar putea afecta sansele de a ajunge la Casa Alba.
- Dinastia Bush vrea sa acapareze Casa Alba. Jeb Bush intra in cursa electorala, cautand sustinerea hispanicilor cu politici de dreapta moderate
- Vice-presedintele Joe Biden, posibil candidat pentru cursa prezidentiala, un continuator al politicii lui Barack Obama
Ben Carson (63 de ani), membru al Partidului Republican.Ben Carson, un chirurg neurolog iesit la pensie, nu a detinut vreodata o pozitie in administratia americana, insa asta nu-l opreste sa fie al doilea favorit pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentialele SUA din 2016, depasindu-l in sondaje pe fostul gunernator al statului Florida, Jeb Bush.
Washington Post il descriepe Ben Carson ca avand ceva mai multa experienta in separarea siamezilor decat in intermedierea acordurilor comerciale internationale. Cu toate acestea, fostul chirurg neurolog conduce detasat in sondaje politicieni cu experienta, printre care se numara Jeb Bush, Scott Walker, senatorul Marco Rubio ori senatorul Ted Cruz.
Ben Carson si-a lansat oficial candidatura pentru primarele republicane la inceputul lunii mai, anuntand ca nu va aborda cursa electorala ca un politician, intrucat “politicienii fac ceea ce este indicat din punct de vedere politic, in vreme ce eu vreau sa fac ceea ce este corect”.
Principalele teme si propuneri politice ale campaniei prezidentiale a lui Ben Carson:
- interzicerea avortului dupa 20 de saptamani
- eliminarea testarii standardizate la nivel federal a elevilor, statele ar trebui sa aiba flexibilitate in ceea ce priveste educatia
- pro-Israel
- sustine Amendamentul al doilea, care prevede dreptul inviolabil al cetatenilor americani de a detine arme de foc
Fostul neurochirurg este primul afro-american republican inscris in cursa prezidentiala. Totusi, acesta i-a criticat public pe activistii de la “Vietile negrilor conteaza”, pentru ca ar crea un conflict inter-rasial, argumentand ca este mai important sa caute solutii pentru problemele din interiorul comunitatilor afro-americane, decat sa gaseasca tapi ispasitori.
De asemenea, Carson a declarat ca Partidul Democrat este cel care mentine inegalitatea rasiala, iar nivelul ridicat de saracie si dependenta fata de programele de asistenta sociala din interiorul comunitatilor afro-americane se datoreaza pierderii adevaratelor valori.
Ben Carson este vazut de catre media americana ca fiind un cadidat anti-sistem, care urca in sondaje profitand de nemultumirea electoratului fata de politicienii traditionali. “Nu exista ceva care sa se apropie de modelul lui Ben Carson. Este unic si complet diferit fata de orice alt candidat anti-sistem. Nu cred ca poti sa-l compari cu altcineva, nici macar cu ceilalti candidati anti-sistem inscrisi in cursa prezidentiala”, sustine directorul campaniei din Iowa a lui Carson.
Tocmai unicitatea lui Carson il recomanda pe acesta ca al doilea favorit al republicanilor, iar neurochirurgul ajuns la pensie nu se sfieste sa se foloseasca de acest aspect in discursurile sale politice,scrie realclearpolitics.com.Carson are o adevarata poveste de succes, intrucat acesta si-a inceput viata intr-un cartier sarac din Detroit si nu a excelat academic in primii ani de viata, totusi asta nu l-a oprit sa ajunga cel mai reputat neurochirurg pediatru, primul medic care a reusit sa repare doi siamezi uniti la nivelul capului.
Potrivit Bloomberg, Ben Carson ar putea sa fie alegerea lui Donald Trump pentru pozitia de vice-presedinte, in cazul in care miliardarul american va ajunge la Casa Alba in 2017.
Ben Carson a facut de-a lungul carierei sale publice mai multe comentarii controversate. Acesta a sustinut in 2014 ca Obamacare este cel mai rau lucru dupa sclavie si ca SUA poate fi comparata cu Germania nazista, intrucat statul utilizeaza puterea de care dispune pentru a-si intimida cetatenii. Ben Carson a mers chiar mai departe, argumentand ca legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex ar conduce la legalizarea zoofiliei.
In ceea ce priveste pozitia sa politica, Ben Carson a fost recunoscut ca fiind un important politician conservator dupa ce a criticat dur Obamacare, a vorbit despre reforma fiscala si a citat din Biblie in fata presedintelui Barack Obama, in 2013. In aceeasi saptamana, Wall Street Journal a publicat un editorial intitulat “Ben Carson presedinte”, iar ascensiunea politica a fostului neurochirurg a inceput.
Ben Carson ar putea sa obtina sustinerea conservatorilor, datorita opiniilor sale in ceea ce priveste avortul si imigratia.
Carson si-a lansat programul politic pentru prezidentialele SUA din 2016, in care abordeaza probleme precum avortul, educatia, sistemul sanitar, reforma taxala, economii bugetare si sustine public cel de-al doilea amendament, care se refera la dreptul de a detine arme de foc, mentinerea in functiune a controversatei inchisori Guantanamo si relatiile americano-israeliene, extrem de tensionate dupa semnarea Acordului istoric cu Iran.
Fostul neurochirurg pediatru se declara un candidat republican pro-viata, acesta sustine ca fetusii trebuie protejati prin instituirea unor masuri care sa limiteze avotul dupa 20 de saptamani.
Ben Carson este un conservator vehement in ceea ce priveste legislatie pentru controlul vanzarii si detinerii armelor de foc, el a declarat in trecut ca : ”Sunt un mare sustinator al celui de-al doilea Amendament, nicio indoiala in legatura cu asta”.
Pozitia politica a fostului neurochirurg este una extrem de conservatoare, acesta declarand in 2013, potrivit site-ului mediaite.com, ca: ”Exista un motiv pentru cel de-al doilea Amendament, oamenii au dreptul de a detine arme. Cred ca daca locuiesti in mijlocul oamenilor, ma tem ca o arma semi-automata poate cadea in mana unui nebun, deci as prefera sa nu o ai. Insa, daca locuiesti in mijlocul salbaticiei de unul singur si doresti o arma semi-automata, atunci eu nu am nicio problema cu asta”
In ceea ce priveste educatia, Ben Carson sustine renuntarea la actul “Niciun copil lasat in urma”, care impune testari standarde la nivel federal dupa clasa a treia. El argumenteaza ca scolile trebuie sa se conduca singure, iar guvernul federal nu poate sa dicteze standarde in privinta educatiei copiilor din clasele primare si gimnaziu.
Ben Carson este un critic vehement al Obamacare, sustinand ca este o monstruozitate de lege care pune o greutate de 1,2 trilioane de dolari asupra sistemului si este, in final, ineficienta, intrucat, chiar si dupa implementarea sa, 23 de milioane de americani vor continua sa traiasca fara asigurare medicala.
Fostul neurochirurg sustine mentinerea in functiune a inchisorii Guantanomo, argumentand ca teroristii radicali trebuie sa fie inchisi pentru siguranta cetatenilor americani. In ceea ce priveste politica externa, Carson este un sustinator al Israelului, el declarand ca Israelul este singurul stat democratic din Orientul Mijlociu si trebuie protejat de inamicii care-l inconjoara, iar relatiile americano-israelite au o lunga traditie si nu pot sa fie abandonate. De asemenea, fostul neurochirurg a sustinut in fata Conferintei de Actiune Politica Conservatoare ca guvernul siit de la Teheran ar putea sa fie mai periculos decat islamistii radicali ai Statului Islamic.
Background
Cum se desfasoara alegerile in Statele Unite. Campania electorala din SUA a inceput din 2015, prin lansarea in cursa electorala a candidatilor care doresc sa obtina nominalizarea Partidului Democrat, respectiv a Partidului Republican, pentru cea mai inalta functie din tara. Alegerile primare sunt deosebit de importante in SUA, desfasurandu-se in fiecare stat american, unde se decide care este candidatul sustinut de intreagul mecanism al partidului, intr-un sistem politic bipartit.
Cele doua mari partide stabilesc candidatii pe care-i nominalizeaza la prezidentiale intr-o conventie nationala, unde sunt prezenti delegati din fiecare stat, alesi fie prin intermediul alegerilor primare, fie prin „caucus”.
Prima metoda de alegere a delegatilor este reprezentata de asa-numitul „caucus” , o intalnire a membrilor organizatiei de stat a partidului, unde se stabilesc delegatii, precum si candidatul sustinut la conventie. 11 state din cele 50 vor apela in 2016 la un „caucus”, finantat de catre organizatia de stat a partidului, pentru a stabili candidatul pentru alegerile prezidentiale.
Or, modalitatea preferata de a stabili candidatul republican, respectiv democrat, nominalizat pentru prezidentiale, e reprezentata de alegerile primare, organizate de catre guvernele a 45 de state americane. Iowa, Nevada, Minneasota, Hawaii si Colorado sunt singurele state in care republicanul sau democratul care va ajunge la Casa Alba sunt alesi exclusiv prin „caucus”,potrivit site-ului uspresidentialelectionnews.com.
In cadrul alegerilor primare, toti cetateni care se inregistreaza ca republicani sau democrati pot vota candidatul preferat pentru nominalizarea partidului la prezidentiale. Alegerile primare sunt preferate de mai multe organizatii de stat ale republicanilor si democratilor, tocmai pentru ca sunt finantate din bugetul guvernelor statale,sustine The Washington Post.
Alegerile primare si „caucus”-urile vor avea loc in perioada februarie-iunie 2015. In vreme ce, convetiile nationale ale celor doua mari partide vor fi organizate in luna iulie. Astfel, Conventia Nationala a Partidului Democrat va avea loc pe 25-26 iulie 2016 In Philadelphia,scrie The Washington Post. Iar Conventia Nationala a Partidului Republican va fi organizata pe 18-21 iulie 2016 in Cleveland,potrivit CBS News.
Ce sunt super PAC-urile? Super PAC-urile (super political action committees) sunt comitete speciale independente, care strang donatii directe in numele candidatiilor la prezidentialele SUA, nelimitate de lege la suma de 2 700 de dolari. Desi legea limiteaza donatiile directe catre un candidat , nimic nu poate opri un super PAC, care are un statut asemanator cu al unei companii, sa acumuleze donatii in valoare de milioane de dolari in beneficiul unui candidat, in numele libertatii de exprimare prevazuta de Amendamentul 1 din Constitutia SUA.
Totusi, legea interzice coordonarea actiunilor Super PAC-urile cu actiunile campaniei oficiale a unui candidat, practic candidatul nu poate comunica ca Super PAC-ul dupa anuntarea oficiala a intrarii sale in cursa electorala. Super PAC-urile pot decide in mod independent pe ce sunt cheltuiti banii obtinuti din donatii. De regula, directorii super PAC-urile sunt apropiati ai candidatilor, astffel, super PAC-ul Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, este fostul manager al campaniei prezidentiale a lui Barack Obama.
Super PAC-urile au devenit posibile dupa doua decizii ale Curtii Supreme a Statelor Unite din 2010. Astfel, Curtea Suprema a decis, in iulie 2010, ca nu poate limita dreptul la libera exprimare al companiilor sau diferitelor organizatii, or, interzicand unei companii sa se exprime prin intermediul unui clip publicitar, film sau alta modalitate, ar incalca primul amendament din Constitutie, care garanteaza libertatea de constiinta si de exprimare.
Super PAC-urile sunt extrem de controversate, fiind vazute ca o cale legalizata pentru coruptie, intrucat permit companiilor si afaceristilor sa doneze milioane de dolari pentru campania unui candidat. Donald Trump, singurul candidatul la prezidentialele SUA din 2016 care isi poate permite finantarea propriei campanii electorale, avand o avere estimata la 8 miliarde de dolari, a declarat public ca este propriul sau super PAC si refuza donatii de milioane de dolari din partea lobbystilor,potrivit Wall Street Journal.
NOTA: Informatiile din acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media:site-ul realclearpolitics.com,The Guardian,CNN, The Washington Post,The Guardian,bencarson.com,c-span.org,site-ul mediaite.com