Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei a avizat o schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole si neagricole

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole”, cu un buget total de 200 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al institutiei. Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, iar numarul maxim estimat de beneficiari ai schemei fiind de 550.

Bugetul schemei de ajutor de stat este asigurat atat din fonduri comunitare (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) cat si de la bugetul de stat.

Schema va fi pusa in aplicare imediat dupa obtinerea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene si va fi valabila pana la 31 decembrie 2013.

Schema de ajutor de stat vizeaza sprijinirea competitivitatii intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in orice sector economic si care realizeaza investitii pentru procesarea de produse agricole prevazute in Anexa 1 a Tratatului CE in vederea obtinerii de produse neagricole, procesarea primara a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase si procesarea produselor agricole in vederea obtinerii de biocombustibili.

“Prin promovarea investitiilor in aceste sectoare de activitate, se urmareste cresterea competitivitatii produselor obtinute, incurajarea diversificarii activitatilor economice, imbunatatirea calitatii vietii, crearea de noi locuri de munca si reducerea disparitatilor dintre regiuni” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cheltuielile eligibile constau in costurile aferente investitiilor in active corporale (cladiri, echipamente, utilaje si instalatii) si necorporale (drepturi de brevet, licente, know-how). Pentru IMM se pot considera eligibile si costurile studiilor pregatitoare si costurile serviciilor de consultanta aferente investitiilor, in limita a maxim 8% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Activele achizitionate trebuie sa fie noi, iar pentru intreprinderile mari activele necorporale nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea maxima a ajutoarelor de stat prevazuta in cadrul schemei este de 50% pentru IMM, respectiv de 25% pentru intreprinderi mari.

Schema de ajutor de stat este intocmita in conformitate cu Liniile directoare privind ajutorul de stat regional pentru perioada 2007-2013 si cu Harta ajutoarelor regionale aprobata de Comisia Europeana pentru Romania pe perioada 2007-2013, se mai arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro