Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei: Curtea de Justitie a UE confirma ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele europene in domeniul concurentei

HotNews.ro

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei, asa cum a constatat Consiliul Concurentei din Romania in 2010, in urma unei investigatii derulate pe aceasa piata, informeaza Consiliul Concurentei. Acesta a amendat, in anul 2010, cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane Euro) 14 companii care au participat la o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din Romania.

Potrivit Consiliului Concurentei, intelegerea a vizat asa numitele „dubluri” (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sanctionate au actionat in instanta Consiliul Concurentei, solicitand anularea amenzii.

„Instantele au pronuntat solutii diferite, pentru companiliile participante la intelegere: in unele situatii mentinand sanctiunile, iar in altele anulandu-le. Ca urmare, ne-am adresat Curtea de Justitie a Uniunii Europene, avand in vedre ca acesta ii este rolul: sa indrume instantele nationale in interpretarea legislatiei comunitare. CJUE a confirmat interpretarea noastra. Spearam ca aceste clarificari vor ajuta Innalta Curte de Casatie si Justitie in formularea solutiilor irevocabile pentru cazurile aflate pe rol”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

In acest context, al litigiilor aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect anularea amenzilor aplicate, instanta suprema a dispus sesizarea CJUE, in vederea obtinerii unor clarificari din partea acesteia cu privire la notiunile de restrangere ￯prin obiect￯ si de afectare semnificativa a concurentei.

In ceea ce priveste contextul economic si juridic in care se inscrie aceasta intelegere, CJUE a retinut ca legislatia nationala impunea obligativitatea aderarii persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate in acest scop. Aceasta aderare devenea valida din punct de vedere legal doar la momentul inregistrarii sale la CNPAS. Totodata, persoanele care s-au inscris la mai multi administratori ai unor asemenea fonduri nu au efectuat o aderare valida si trebuiau repartizate intre aceste fonduri, in mod direct proportional cu numarul de personae a caror aderare fusese validata pentru fiecare dintre fondurile respective.

Hotararea CJUE pronuntata in Cauza C-172/14 ING Pensii a validat sustinerile autoritatii de concurenta, stabilind ca acordurile de impartire a clientilor incheiate intre fondurile de pensii private in cauza principala constituie o intelegere care are un obiect anticoncurential, fara ca numarul de clienti vizati de

aceste acorduri sa poata fi relevant in scopul aprecierii conditiei referitoare la restrangerea concurentei in cadrul pietei interne.

Anterior acestei decizii, opinia Avocatul General Nils Wahl in cauza (C-172/14) ING Pensii, a confirmat, de asemenea, pozitia Consiliului Concurentei in sensul ca acordurile incheiate intre administratorii fondurilor de pensii administrate privat pentru repartizarea persoanelor care au semnat mai multe acte de aderare au denaturat concurenta pe piata pensiilor private obligatorii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro