Sari direct la conținut

Consul onorific al Franței, la Cluj: Investitorii se confruntă cu instabilitatea fiscală și politică

HotNews.ro
investitii straine, Foto: Pexels
investitii straine, Foto: Pexels

Consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, susține că oamenii de afaceri francezi se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu instabilitatea politică și fiscală, „care nu fac din România o țară foarte atractivă pentru investitori”, relatează Mediafax.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, de presă, care sunt problemele cu care se confruntă investitorii francezi la începutul anului 2019, Pascal Fesneau a spus că este nevoie de stabilitate guvernamentală, fiscală, dar și de o strategie și de o politică în favoarea investițiilor și a Europei, în condițiile în care valorile europene sunt uitate.

„Sunt două provocări majore cu care ne confruntăm în România, și anume lipsa forței de muncă calificată și instabilitatea fiscală și politică, care nu fac din România o țară foarte atractivă pentru investitori. Avem nevoie de stabilitate guvernamentală, fiscală, de o strategie și de o politică în favoarea investițiilor și a Europei. Să nu uităm că în spatele investițiilor pe care le reprezentăm, noi reprezentăm și valorile pe care le împărtășim cu angajații noștri, valorile europene, de deschidere, de toleranță, de libertate. Câteodată avem impresia că acest valori sunt uitate sau chiar puse în pericol. Este absolut necesar să avem în România un stat de drept, să se continue lupta împotriva corupției, pentru că populația are nevoie de încredere în reprezentanții ei”, a spus Fesneau.

Acesta a reproșat faptul că statul român a fost „foarte generos” în special cu bugetarii și a crescut salariile acestora, decizie care a fost luată brusc, astfel că au fost atrași angajați foarte mulți în administrație, la stat.

„Un tânăr preferă, acum, să lucreze mai bine într-un penitenciar decât într-o bancă. Problema este acest șoc reprezentat de creșterea salariilor și de pierderea competitivității pentru mediul industrial din România.

Problema este de unde bani, de unde dăm aceste salarii mari, de unde plătim pensiile, de unde cheltuim atâția bani de la stat? Majoritatea investițiilor în infrastructură trebuie să le suporte statul din cauza problemelor pe care le are cu UE și a nerespectării anumitor reguli, dar acum statul român se confruntă disperat cu o lipsă de bani, astfel că simțim o presiune de controale, o presiune fiscală asupra noastră, a firmelor, nu numai a mediului financiar. Problema care se ridică este cum poți să dai când nu poți să îți permiți?”, a subliniat consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca.

Pascal Fesneau consideră că, în primul rând, statul trebuie să investească în educație, în inovație, în infrastructură, iar după aceea își poate permite o creștere a consumului.

„Ne bucurăm de creșterea consumului, sunt mulți colegi în România care importă o grămadă de produse, dar o societate de consum nu a făcut o țară puternică. O societate de educație, de inovație și cercetare, de inginerie, agricolă și de producție, asta face o țară puternică, nu una de consum în care crești puternic deficitul comercial și gradul de îndatorare. Gradul de îndatorare al României ne îngrijorează pe toți, pentru că sunt datorii pe care le lăsăm generațiilor viitoare”, a conchis Fesneau.

În județul Cluj activează zeci de firme cu capital francez care au peste 3.000 de angajați.

Consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca a participat, miercuri, la o expoziție de pictură a unor studenți și profesori ai Universității de Artă și Design (UAD) vernisată într-un spațiu neconvențional, o hală industrială aparținând unei companii franceze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro