Sari direct la conținut

Consultare pentru eliberare prin Ordonanta de Urgenta a frecventelor ce ar permite introducerea de servicii 4G/LTE in Romania/Costurile estimate pentru eliberarea frecventelor ajung la 234,4 milioane de euro

HotNews.ro
LTE, Foto: GSMA
LTE, Foto: GSMA

Un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) privind eliberarea benzilor de frecvente radio prin care s-ar putea introduce in Romania viitoarele servicii de internet broadband 4G/LTE a fost lansat marti in consultare publica de catre autoritatea de reglementare (ANCOM). Proiectul presupune eliberarea unor benzi folosite acum de Ministerul Apararii nationale (MApN) si mutarea aplicatiilor existente in alte benzi de frecventa radio si implicit achizitia de noi echipamente. Costurile estimate de MApN in acest sens se ridica la valoarea de 234,4 milioane de euro.

ANCOM si Ministerul Apararii Nationale (MApN), in calitate de initiatori, au lansat marti spre consultare publica proiectul Ordonantei de urgenta privind eliberarea benzilor de frecvente radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz si 2500-2690 MHz. Aceste benzi, aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre MApN, urmeaza a fi scoase la licitatie de catre ANCOM in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice de banda larga.

Eliberarea benzilor de frecvente radio de catre MApN presupune schimbarea destinatiei si reorganizarea utilizarii acestor benzi, acest lucru putand fi realizat numai dupa mutarea aplicatiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigatie aeronautica, radiocomunicatii pentru comanda si controlul fortelor armate si supravegherea spatiului aerian al Romaniei) in alte benzi de frecvente radio. Reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio presupune o serie de costuri generate de achizitia noilor echipamente si instalarea acestora in vederea continuarii indeplinirii atributiilor prevazute de lege in sarcina MApN ori a unitatilor subordonate.

  • „Este asadar esential ca MApN sa beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achizitia si instalarea noilor echipamente, dar si de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvente radio. MApN a evaluat costurile ocazionate de schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio la 93 de milioane euro, in cazul benzii de frecvente radio 830-862 MHz, 130,2 milioane euro, in cazul benzii de frecvente radio 2500-2690 MHz si 11,2 milioane euro, in cazul benzilor de frecvente radio 1747,5-1785 MHz si 1842,5-1880 MHz”, se arata in comunicatul ANCOM.

Cum vor fi suportate costurile eliberarii acestor benzi de frecvente radio

Autoritatea mai subliniaza ca „aceste costuri vor fi suportate partial, intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului incasat de ANCOM) suma ce va fi achitata in termen de 15 zile de la data aprobarii cheltuielii prin bugetul de venituri si cheltuieli. Diferenta pana la costurile estimate se va suporta din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie ce vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente radio eliberate de MApN. Aceasta masura de compensare a costurilor va asigura continuitatea functionarii serviciilor guvernamentale, permitand Romaniei indeplinirea atributiilor ce ii revin in calitate de membru NATO”.

Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanta, MApN va elibera benzile de frecventa in cel mult sase luni de la achitarea sumelor prevazute de proiectul de act normativ.

Conditiile tehnice de eliberare a benzilor, precum si alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol ce va fi incheiat intre ANCOM si MApN.

Proiectul ordonanţei de urgenţă poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici si potrivit legii termenul in care un astfel de proiect se afla in dezbatere este de 30 de zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro