Sari direct la conținut

Convorbirile telefonice ar putea deveni mai ieftine de la 1 ianuarie 2012: Scad cu pana la 30% tarifele practicate de operatori pentru apelurile din alte retele

HotNews.ro
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM

Tarifele de interconectare in telefonia mobila si fixa, practicate de operatori pentru apelurile din afara propriilor retele si al caror cost se regaseste in tariful final platit de utilizatori, vor scadea incepand cu data de 1 ianuarie 2012, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Toti operatorii mobili ar urma sa practice acelasi tarif maxim – de 4,05 eurocenti pe minut, care inseamna o reducere cuprinsa intre 19% si 30% fata de actualele tarife. Tarifele operatorilor de telefonie fixa ar urma sa scada cu 15%, pana la 0,82 eurocenti/minut, la inceputul anului viitor.

Autoritatea de reglementare a anuntat ca marti, 1 noiembrie, a finalizat dezbaterea nationala pe marginea setului de masuri privind serviciile de terminare a apelurilor la telefonia fixa si mobila si ca „are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni”.

  • „Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut. Avand in vedere ca cei sase operatori de telefonie mobila identificati cu putere semnificativa pe piata – Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil (n.a Zapp) si Vodafone – practica in acest moment tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 septembrie 2012”, se arata in comunicatul ANCOM.

In ceea ce priveste tarifele maxime de interconectare practicate de operatorii de telefonie fixa (52 de operatori identificati cu putere semnificativa de piata), acestea vor scadea in prima etapa cu 15%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare.

In luna august din acest an, cand autoritatea a lansat in dezbatere publica aceasta propunere de reducere a tarifelor de interconectare, s-a mentionat si efectul unor astfel de masuri.

  • „Tarifele de terminare, care sunt platite intre operatori pentru apelurile in afara retelei, reprezinta cheia concurentei in telefonia fixa si mobila. (…) In Romania, interventiile Autoritatii au condus la reduceri substantiale ale acestor tarife de-a lungul timpului, in beneficiul concurentei si utilizatorilor finali. Spre exemplu, utilizatorii finali de telefonie mobila au ajuns in anul 2010 sa plateasca un tarif mediu de 2,55 eurocenti pe minut de apel, aproximativ de trei ori mai mic decat la nivelul anului 2006, cand acesta era de 9,3 eurocenti”, a declarat la acea data presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Revenind la setul de propuneri stabilit marti, autoritatea a prezentat si pasii urmatori pentru concretizarea acestor masuri. Astfel, ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene, Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (BEREC) si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse. Comisia Europeana, BEREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite apoi ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Piata de comunicatii electronice din Romania a inregistrat anul trecut valoarea de 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde lei), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009, conform datelor raportate de furnizori, a mai precizat autoritatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro