Copiii se îmbolnăvesc sau nu de COVID-19? Indiferent de vârstă, ne infectăm. După începerea școlii, cei mici ar trebui "să aibă grijă" de bunici
Toți ne putem infecta cu noul coronavirus indiferent de vârstă, însă copiii fac, de cele mai multe ori, forme ușoare ale bolii, exceptându-i pe cei care suferă de o boală cronică, afirmă, la Interviurile HotNews LIVE, dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, aflat în prima linie COVID. Cea mai mare problemă este însă aceea că cei mici pot să ducă virusul acasă, la persoane în vârstă sau cu afecțiuni cronice, avertizează Adrian Marinescu. În plus, dacă acest lucru se întâmplă, iar rudele vulnerabile ajung la forme grave ale bolii sau chiar la deces, copiii se vor simți vinovați, explică psihologul Andreea Chiru Maga, la Interviurile HotNews LIVE.
„Indiferent de vârstă, ne infectăm. Dar într-adevăr, cei mici fac, de cele mai multe ori, forme ușoare. Dar sunt două amendamente: în primul rând ar trebui să spunem că există și în cazul celor mici afecțiuni cronice, de exemplu unii suferă se astm brobșic, bronșite și în cazul lor există un risc de a face o formă medie sau severă, chiar dacă sunt cazuri rare”, explică medicul.
El subliniază că cea mai mare problemă este că „cei mici pot să transmită, pot să ducă virusul acasă și în comunitatea care ține de familie, iar acolo aproape sigur vor fi și persoane în vârstă sau cu afecțiuni cronice. Și atunci, riscul de transmitere este mare”.
„Recomandarea în acest caz ar fi ca din momentul în care vorbim de începerea școlii, cei mici ar trebui să aibă grijă de bunici – nu neapărat să nu se vadă, ci să respecte regulile de distanțare și de igienă. Adică în momentul în care se văd cu bunicii, cei mici să fie foarte atenți, pentru că există riscul ca aceștia să facă forme severe”, este sfatul medicului Adrian Marinescu.
Se pot simți vinovați copiii dacă părinții sau bunicii se îmbolnăvesc grav?
În situația în care cei mici duc virusul acasă, iar rudele vulnerabile ajung la forme grave ale bolii sau chiar la deces, copii se vor simți vinovați? „Se pot simți vinovați și încă o dată ne întoarcem la microsistem: cu cât stresul privind riscul de infectare în familie este mai mare, cu atât stresul va fi transmis către copil. Starea de vinovăție copilul o poate avea în mai multe contexte: și referitor la infectarea unui părinte sau a unui bunic, mai ales că nu numai bunicii sunt în categoria de risc, ci și părinții pot fi”, explică Andreea Chiru Maga, psiholog clinician și psihoterapeut.
Andreea Chiru Maga, psiholog și psihoterapeut
„Copilul se poate duce cu o presiune foarte mare la școală. Este important să se discute cu copilul despre toate aceste aspecte. Înainte de orice, copilul trebuie să primească cât mai multe informații despre acest virus. Iar în funcție de categoria de vârstă, îl putem ajuta să înțeleagă mai mult”, este sfatul psihologului.
Ce facem cu copilul care se simte vinovat? „Dacă se ajunge la o formă gravă de îmbolnăvire sau chiar deces în familie, în primul rând trebuie să asigurăm copilul că nu este vina lui că s-a întâmplat asta. Virusul nu face discriminare nici de gen, nici de vârstă nici de nimic. Sunt riscuri foarte mari ca atât părinții, cât și bunicii să se îmbolnăvească din alte surse”, explică psihologul Andreea Chiru Maga.