Cotatia aurului va incheia 2013 in scadere, dupa 12 ani de crestere neintrerupta
Pentru prima oara din 2000, aurul va termina anul in scadere, pe fondul reducerii temerilor legate de criza si a celor inflationiste, precum si a reducerii consumului din India, scrie AFP.
Pretul aurul afisa joi, la ora 17,10 GMT, o scadere cu 28% in raport cu inceputul anului, la 1.197,78 dolari pe uncie, urmand astfel sa inchida anul 2013 pe rosu, dupa 12 ani de crestere neintrerupta.
„Sunt doi factori distincti in spatele caderii pretului aurului”, explica pentru AFP Matthew Turner, analist pentru metale pretioase la Macquarie.
„Primul este, evident, fuga investitorilor financiari”, afirma acesta, in conditiile in care fondurile de investitii au vandut peste 800 de tone de aur in 2013, respectiv echivalentul a aproape o treime din productia miniera anuala.
Aceasta tendinta a investitorilor „pare a fi o combinare” a altor factori, printre care „oprirea asteptata a sprijinului Fed (Rezerva Federala americana) pentru economia SUA, piete financiare mai calme, o puternica crestere a actiunilor, o relaxare a crizei si o inflatie redusa in numeroase tari”, explica Turner.
Politica monetara ultra-acomodanta a Fed a fost, alaturi de criza financiara, unul dintre principalele motoare ale cresterii cotatiei aurului incepand cu 2008, prin rate ale dobanzilor anormal de reduse, „care au starnit temeri legate de tensiuni inflationiste pe termen mediu si de o depreciere a dolarului”, se arata intr-o nota a Natixis.
Valoare refugiu prin excelenta, aurul este in mod traditional considerat drept o protectie in fata inflatiei si a deprecierii valutelor.
Avertismentul Fed din iunie, legat de reducerea masurilor exceptionale de sprijin pentru economie, a provocat caderea aurului la 1.180,50 dolari, minimul ultimilor trei ani. Iar trecerea la fapte, miercuri, a determinat din nou scaderea cotatiei la minimul ultimilor sase luni, respectiv 1.193,33 dolari.
Al doilea factor al scaderii cotatiei, care a fost subestimat, a fost reducerea cererii pentru aur, alaturi de majorarea productiei mondiale miniere, reducerea achizitiilor de catre bancile centrale sau masurile guvernamentale pentru a limita importurile de aur in India, explica Turner.
Pentru a reduce enormul deficit extern al tarii, guvernul indian a luat mai multe masuri pentru a limita intrarile de aur in tara, provocand o cadere a consumului (-52% intre al doilea si al treilea trimestru, potrivit Consiliului mondial al aurului).
Acesti factori au fost partial compensati de cresterea puternica a cererii Chinei, care a reprezentat peste 1.000 de tone in acest an.