Sari direct la conținut

Crângași era o pădure, în Cotroceni era loc de cotrocit, iar Oborul nu era cea mai fericită destinație pentru toată lumea. Numele cartierelor din București și istoria lor

Bucuresti, vazut de sus, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Bucuresti, vazut de sus, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cartierele din București din ziua de astăzi sunt rezultatul a peste cinci secole de istorie, timp în care zonele orașului au crescut, au înflorit, s-au transformat, au decăzut sau chiar au dispărut.

În documente, cartierele din Capitală au apărut pentru prima oară în urmă cu peste 300 de ani. Pe-atunci, erau un fel de comune, separate de centrul Capitalei de astăzi, dar totuși conectate prin drumuri. Se numeau „enorii” și purtau numele preotului din parohia respectivă.

În secolul al XVII-lea, enoriile își schimbă numele în „mahalale”, în urma influenței otomane. Înțelesul era mai degrabă propriu: era „la margine de” oraș, nu încă și „rău famat”, cum avea să se transforme cuvântul mai apoi.

Așa că, un secol mai târziu, pentru a scăpa de neplăcerea pe care o dobândise cuvântul mahala, a apărut, în sfârșit, franțuzescul „quartier”.

Citește, pe B365.ro, de istoria numelor cartierelor din București.

INTERVIURILE HotNews.ro