Creditele tot mai mari pentru bunurile de consum afecteaza averea romanilor
Banca Nationala a Romaniei avertizeaza, intr-un raport publicat marti, ca romanii se indatoreaza din ce in ce mai mult si pe termene tot mai lungi pentru achizitionarea de bunuri de consum, situatie care va afecta averea populatiei. Expertii bancari spun ca valoarea bunurilor cumparate se depreciza mai rapid decat se amortizeaza datoria bancara. Riscurile sunt asteptate sa creasca, pretul ridicat la locuinte urmand a fi unul dintre principalii factori care vor alimenta aceasta situatie.
„Structura creditului este mai periculoasa decat dinamica”, atentioneaza expertii BNR intr-un raport intitulat: „Evolutia riscurilor populatiei din perspectiva stabilitatii financiare”. Creditul bancar catre populatie si-a pastrat ritmul alert de crestere, valoarea acestuia depasind, in luna septembrie a acestui an, cifra de 18 miliarde euro. Populatia se indatoreaza insa din ce in ce mai mult pentru cumpararea bunurilor de consum, creditele de consum reprezentand in luna septembrie 2007, 78% din totalul creditelor populatiei. De asemenea, termenele imprumuturilor sunt tot mai mari, ponderea creditului pe termen lung crescand la 74,4% in septembrie 2007 fata de 62% in septembrie 2006.
„Datorita acestor evolutii, averea populatiei va fi afectata negativ pentru ca valoarea activelor (bunurile de consum) achizitionate prin credit se depreciaza (fizic si moral) mult mai rapid decat se amortizeaza pasivele (datoria bancara)”, se arata in raportul BNR.
Preturile prea mari la locuinte ii imping pe romani spre creditele de consum
Riscurile vor creste, alimentate de trei motive: nevoia inca nesatisfacuta a populatiei pentru bunurile de folosinta indelungata (mai ales in randul populatiei cu venituri inferioare), politicile de refinantare a unor credite mai mici printr-un credit cu maturitate mai mare, care au inceput sa ia amploare si pretul imobilelor, care ramane prohibitiv pentru marea parte a populatiei. In acelasi timp, reprezentantii BNR spun ca „atata timp cat venitul disponibil al populatiei va creste, efectele negative mentionate nu genereaza probleme”.