Cristian Diaconescu: Acordarea statutului de candidat pentru Serbia are in vedere indeplinirea unor standarde. Un protocol intre Romania si Serbia privind minoritatile are sanse mari sa fie semnat joi dimineata
„Serbia va trebui sa indeplineasca anumite standarde pentru a obtine statutul de candidat la Uniunea Europeana, criteriul politic fiind unul esential atunci cand se stabileste aderarea unui stat la UE”, a declarat, miercuri seara, in cadrul emisiunii „Ultimul cuvant” difuzata de B1 TV, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. El si-a exprimat totodata convingerea ca Romania si Serbia vor semna joi dimineata protocolul privind minoritatile.
Principalele declaratii ale ministrului Cristian Diaconescu:
- Nu am discutat, cel putin ieri, chestiunea particulara a impartirii pe care, mai mult sau mai putin artificial, o fac cei de la Belgrad in legatura cu romanii si vlahii. Discutia a fost alta, mult mai calma si mult mai structurata, dupa parerea mea. Consiliul Afacerilor Generale al Ministrilor de Extrene sau Afacerilor Europene a luat in discutie propunerea privind statutul de candidat al Serbiei. Acest statut de candidat este etapa premergatoare inceperii negocierilor de aderare.
- Sigur, acordarea statutului de candidat are in vedere, la fel cum s-a intamplat si cu noi, indeplinirea unor standarde, inclusiv pana la cel mai inalt nivel. Iar statele, atunci cand iau decizia, pun in discutie si temele legate de respectarea acestor standarde. In Romania si Bulgaria, din pacate, se intampla si acum aceasta chestiune, daca e sa ne referim la asteriscul pe Mecanismul de Control si Verificare, adica pe stat de drept si in justitie.
- In discutiile avute pe aceasta tema, in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatile fundamentale am ridicat aceasta problema. Am solicitat o amanare a luarii deciziei, cu 48 de ore, ramanand sa avem un dialog cu Serbia in asa fel incat sa se finalizeze un protocol, care are sanse mari sa fie semnat maine dimineata. Aveam o preocupare pe care am incercat sa o rezolvam cu partea sarba. Toate statele membre au inteles acest demers si au actionat ca atare.
Legat de atmosfera de la reuniune, daca s-a dat un acord de principiu contrar, Cristian Diaconescu a declarat ca obiectiunea ridicata de Romania a presupus transmiterea la sefii de stat si de guvern.
- Criteriul politic este primordial atunci cand se stabileste aderarea unui stat la UE.
- Am tratat foarte serios aceasta problema si depinde de noi aderarea Serbiei.
- Atmosfera de la reuniune a fost usor interesanta, dupa ce ani la rand, toti cei care acum erau extrem de vocali asupra Serbiei, a fost o basculare mai departe de 180 grade.
Intrebat ce obtine Romania in acest protocol bilateral, Cristian Diaconescu a declarat ca prima problema este cea legata de dreptul oricarei minoritati de a se autodefini ca atare.
- E o discutie pe care o purtam de prin anii ’91-’92, exista o anumita forma de organizare administrativa care ii permite unei minoritati sa functioneze.
- Sub monitorizarea noastra si a Comisiei, Serbia are obligatia sa recunoasca auto-recunoasterea pe care romanii si-o acorda.
- Sarbii se feresc sa exerseze cultul ortodox religios, este un blocaj de fapt.
Referitor la problema sarbilor, care nu recunosc minoritatea romana, precum si interesele lor, ministrul roman a spus ca sarbii inca nu au depasit un anumit blocaj cultural.
- In momentul in care discuti astfel de teme cu ei, au un fel de blocaj intelectual, un frison. Vorbim de niste tineri, multi dintre ei scoliti in America.
- Romania a iesit dintr-o leganare relativ letargica in ceea ce priveste relatia cu Serbia, aceasta politica se indreapta spre valori.
Conflictul din Siria:
- Pozitia Romaniei fata de conflictul din Siria: Pozitia noastra este cea a Uniunii Europene, prioritatile noastre sunt de a pastra oficiul diplomatic, insa avem acelasi apel la incetarea violentelor, participam la sistemul de sanctiuni.
- Despre existenta oficiul diplomatic in Siria: Discutam de 14.000 de romani care traiesc in Siria; in Homs exista aproximativ 42 de familii de romani care cer evacuarea.
Relatia cu R. Moldova:
- In cadrul sedintei Guvernului roman cu Republica Moldova, care se va desfasura pe 3 martie, Romania va incheia aproximativ 12 tratate cu Republica Moldova. Este vorba de acorduri de cooperare in plan militar, acorduri de protectie a mediului, planul de sprijinire pentru aderarea la UE a Republicii Moldova.