Sari direct la conținut

Criza politica din Portugalia a aruncat bursele europene pe rosu

HotNews.ro

Bursele europene au intrat pe rosu miercuri dimineata, afectate de situatia politica din Portugalia, care a reinviat temerile legate de revenirea in forta a crizei din zona euro si a majorat sensibil costurile de imprumut pentru tarile cele mai fragilizate, scrie AFP.

Aceasta revenire a tensiunilor a fost provocata de demisia, marti, a unui al doilea ministru-cheie din guvernul portughez de centru dreapta, insarcinat cu aplicarea planului de ajutor international acordat acestei tari in urma cu doi ani, starnind temeri legate de respectarea angajamentelor fata de creditori.

„Daca vor fi alte demisii, coalitia risca sa se dezintegreze, cu riscul unor alegeri generale anticipate”, a explicat Patrick Jacq, analist pe piata obligatiunilor la BNP Paribas.

In prima linie, Bursa din Lisabona pierdea 5,90%, antrenand in caderea sa si piata din Madrid, in scadere cu 2,58 % in jurul orei 9,30 GMT, dupa ce cazuse cu peste 3%. Parisul pierdea 1,55%, Frankfurt 1,62 % si Londra 1,59%.

Pe piata datoriilor de stat, rata de imprumut pe zece ani pentru Portugalia a trecut peste pragul de 8% pentru prima oara din noiembrie 2012, in conditiile in care inchisese la 6,720%. Aceeasi tendinta de crestere a fost inregistrata pentru Grecia, Italia si Spania.

Dupa demisia ministrului portughez de Finante, Vitor Gaspar, luni, ministrul Afacerilor Externe Paulo Portas a anuntat ca renunta si el la mandat, dar premierul Pedro Passos Coelho a refuzat sa accepte demisia sa, in incercarea de a salva coalitia aflata la putere.

„In ciuda asigurarilor premierului Pedro Passos Coelho care afirma ca nu va demisiona, Portugalia va ramane fara guvern in urmatoarele 24 de ore”, crede Steen Jakobson, economist la Saxo Bank.

Situatia pare exploziva pentru guvern, in conditiile in care Troica finantatorilor (UE-FMI-BCE) reprezentand creditorii tarii trebuie sa inceapa in 15 iulie o noua misiune de evaluare al carui punct principal il reprezinta o reforma a statului care prevede economii de 4,7 miliarde de euro pana la finele lui 2014.

Pentru moment, Portugalia nu are nevoie sa se finanteze de pe piete, deoarece beneficiaza de imprumuturi internationale pana in iunie 2014.

In afara de criza politica din Portugalia, asupra pietelor au planat si ingrijorarile legate de capacitatea Greciei de a obtine urmatoarea transa de ajutor financiar, comenteaza Stan Shamu, strateg la IG.

Aceste evolutii au afectat si moneda europeana, care a scazut la 1,2953 dolari, fata de 1,2978 dolari marti seara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro