Sari direct la conținut

CSA ingradeste piata financiara

Daca noua lege a asigurarilor va functiona in forma in care a fost promulgata va crea o serie intreaga de probleme bunei functionari a serviciilor financiare integrate (produse care imbina creditele cu politele de asigurare, economisirea cu formele de asigurare existente).

Noua formula a Legii nr.403/ 2004 stipuleaza ca persoanele juridice care intermediaza polite de asigurare trebuie sa aiba ca unic obiect de activitate doar intermedierea in domeniul asigurarilor.

La ora actuala, bancile comerciale care vand credite avand aferente polite de asigurare de viata sau de asigurare a bunului, societatile de leasing care finanteaza automobile inclusiv cu politele Casco si RCA, bancile care ofera produse de bancassurance (un mix intre depozitul de economii si asigurarea de viata) functioneaza ca niste agenti de asigurari.

Cum vor functiona in noile conditii stipulate de lege toate aceste produse? Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) sustine ca nu vor disparea.

„Doar contractele care presupun o prima anuala mai mare de 500 euro nu vor mai putea fi intermediate de aceste persoane juridice”, precizeaza Departamentul de relatii cu publicul si mass-media al CSA, subliniind ca textul de lege prevede si exceptii. Intr-adevar, numai ca exceptiile sunt cumulative si exclud categoria asigurarilor de viata si asigurarile de raspundere civila (n.r.

– unde este inclusa si asigurarea RCA).

Limitarea acestei activitati la o prima anuala de maximum 500 de euro este abuziva, deoarece o asigurare CASCO aferenta unei masini luate in leasing sau pe credit poate depasi cu mult aceasta valoare. O asigurare de viata aferenta unui credit ipotecar solicitat de un client in varsta de 45 de ani poate depasi cu mult 500 de euro. Un produs de bancassurance poate avea o prima anuala de minimum 2.

000 de euro. Or, a limita contributia personala a indivizilor la propriile economii este mai mult decat abuziv. Daca CSA va avea dreptate, si aceste produse nu vor disparea ramane de vazut.

Dar daca nu vor disparea, produsele vandute de banci se vor scumpi, dat fiind faptul ca va trebui sa fie angajati intermediari care sa aiba unic obiect de activitate asigurarile si nu va mai putea fi folosit personalul existent pentru aceste produse, relativ simple, si care pana la urma simplificau birocratia la care este oricum supus un solicitant de credit.

In caz contrar, bancile se vor vedea nevoite sa inlocuiasca politele de asigurare de viata sau de risc financiar de neplata din nou cu girantul.

Pentru o piata financiara care tinde spre diversificare si instituirea unor instrumente financiare sofisticate, care sa apropie piata romaneasca de cea din Vest, limitarea, chiar scoaterea de pe piata a unor instrumente financiare de genul celor de bancassurance, nu poate sa insemne decat un urias pas inapoi.

Efectele aplicarii unei directive trunchiate

  • Disparitia produselor de bancassurance sau limitarea investitiilor individuale la maximum 500 de euro pe an, ca economii pentru viitor
  • Scumpirea creditelor pentru cazurile in care prima anuala a asigurarii aferente creditului depaseste 500 de euro
  • Pentru cazurile in care politele de asigurare aferente creditelor depasesc o prima anuala de 500 de euro (cazuri frecvente in cazul politelor pentru persoane de peste 45 de ani sau pentru credite ipotecare unde valoarea locuintei depaseste 50.000 de euro), bancile pot opta pentru scumpirea produselor ca sa acopere costurile cu angajarea unui intermediar specializat in asigurari.
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro