Câte spitale și câte stadioane s-au construit în România de la Colectiv. Lista investițiilor care ne arată o țară cu priorități cu susul în jos
Explozia de la depozitul GPL din Crevedia, în care două persoane au murit și 56 au fost rănite, redeschide rănile lăsate în urmă de tragedia de la Colectiv. La fel ca atunci, cei cu arsuri grave au fost transportați peste granițe pentru a fi tratați.
Asta fiindcă nu au unde să primească îngrijiri în țară. Spre deosebire de 2015, însă, transferul s-a întâmplat mult mai repede acum, ceea ce e o șansă în plus pentru răniți.
Dar cei rămași la tratament aici se lovesc de aceeași realitate care nu s-a schimbat de la Colectiv: nu avem ce ne trebuie pentru a-i trata corespunzător pe toți. În România, sunt 280 de paturi destinate pacienților cu arsuri, dar doar 24 de paturi („circa 30”, spune Alexandru Rafila) unde pot fi tratați pacienți cu arsuri majore – toate, în București, potrivit datelor oficiale din 2019.
În ciuda traumei naționale reprezentate de tragedia de la Colectiv, spitalele au fost – și în ultimii opt ani, ca în ultimii 30 – mai degrabă sursă de promisiuni electorale, programe politice și bani aruncați pe machete, care, după conferințe de presă sau oportunități de imagine, au rămas în sertare. De construit, nu s-a băgat nici măcar o cazma. Nu pentru spitale sau centre speciale pentru pacienții cu arsuri grave. Pentru alte tipuri de construcții s-au găsit și bani, și voință politică, și expertiză, și interes. Un exemplu sunt stadioanele de fotbal.
În perioada pe care am menționat-o, adică de la tragedia Colectiv încoace, în România s-au construit opt stadioane nou-nouțe. Spitale noi sunt doar două: la Mioveni, dat în folosință în 2019, și cel al Asociaței Dăruiește Viață, încă nedat în folosință.
Primul stadion nou din ultimii opt ani a apărut la Craiova. „Noul Oblemenco” a costat 52 de milioane de euro, are o capacitate de peste 30 de mii de locuri și a avut probleme încă dinainte de inaugurare, la una dintre copertinele stadionului care nu se îmbina cum trebuie. Anul trecut, arena doljeană a avut încasări de puțin peste 2 milioane de lei, iar întreținerea arenei a costat peste 11 milioane lei, după cum arată datele culese de Panorama.ro.
Și al doilea cel mai mare oraș din Oltenia, Târgu Jiu, a beneficiat de un nou stadion. Ridicat în 2019, stadionul gorjean are o capacitate de puțin peste 12 mii de locuri și a costat, totuși, 28 de milioane de euro. Arena cochetă din Târgu Jiu nu a mai apucat să prindă perioada de glorie a echipei locale, Pandurii. Într-o ilustrare absolut caragialescă a felului în care ne prioritizăm uneori nevoile, stadionul a ajuns locul în care aterizează elicoptere SMURD, atunci când pe heliportul pentru urgențe medicale se organizează Festivalul Berii.