Cum îi răspunde ministrul austriac de Interne lui Lucian Bode, care i-a transmis că pe „minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț”
- Redactia Hotnews
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner i-a răspuns omologului său Lucian Bode, care i-a transmis, printr-o scrisoare, că a făcut „un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp”.
Într-un interviu acordat postului austriac PULS 24, Gerhard Karner a susținut că vetoul din Consiliul JAI „nu este o critică la adresa României”, dar „sistemul nu funcționează”.
Întrebat despre criticile dure ale ministrului român de Interne, Karner a spus că nu crede „în comunicarea prin scrisori publice”.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.
Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.
Luni, la patru zile de la votul Austriei care a blocat intrarea României în Schengen, ministrul de Interne Lucian Bode – căruia opoziția i-a cerut demisia pentru acest eșec – i-a scris omologului său din Austria, Gerhard Karner, pentru a-și „exprima profunda indignare”: „Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp”.
Luni dimineață, Bode a postat pe Facebook o scrisoare deschisă către ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, căruia i-a transmis că decizia a fost una „nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic”.