Sari direct la conținut

Cum motivează Ciolacu demiterea secretarului de stat care i-a respins cererea de a fi declarat revoluționar

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Mihai Dodu, a fost demis după ce Corpul lui de control a constatat că acesta a permis presei să vadă dosarul de revoluționar al lui Ciolacu, relatează Libertatea. Cotidianul subliniază că Recorder primise acces la dosarul premierului pentru materialul „Erou sau impostor? Ce am găsit în dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu”.

În Nota de Constatare a controlului făcut la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, Corpul de Control al premierului îi propune lui Marcel Ciolacu demiterea lui Mihai Dodu de la șefia instituției, prezenând o listă de nereguli care conține 11 puncte.

Documentul consultat de Libertatea este datat din 19 decembrie 2023.

  • „Corpul de control mi-a cerut sa îl schimb din funcție pe Mihai Dodu, după ce au fost descoperite nereguli la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor”, a motivat, joi, pentru Libertatea, premierul Marcel Ciolacu decizia de a-l da afară miercuri seara pe Mihai Dodu, din funcția de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Pe lista acuzațiilor Corpului de Control este că „la solicitarea mass-media”, SSRML „a transmis în copie un dosar administrativ de revoluționar, în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată, fără ca acest tip de documente să facă parte din Lista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale”.

Alte acuzații ar fi că a anulat ilegal certificate de luptător la revoluție pentru 65 de persoane și că a propus retragerea titlurilor de revoluționar fără avizul Comisiei parlamentare.

Purtătorul Guvernului motivează că Dodu a încălcat legea protecţiei datelor cu caracter personal

„Controlul făcut de Corpul de control al prim-ministrului la Secretariatul de stat pentru revoluţionari era programat. Făcea parte din programul anual de control, programat pentru trimestrul IV 2023. El nu a venit ca o consecinţă a unui context actual. Acele concluzii intermediare ale Corpului de control au arătat anumite abateri legislative ale fostei, deja, conduceri a acelui Secretariat de stat, care au fost un temei pentru manifestarea unor prerogative ale premierului de înlocuire. Am avut acces la aceste concluzii intermediare. Pot să vă spun generic doar că este vorba de abateri de la legea protecţiei datelor cu caracter personal. Corpul de control a şi sesizat Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal şi urmează concluziile să fie trase în perioada următoare”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Ce spunea materialul Recorder care ar sta la baza motivelor demiterii lui Mihai Dodu

Recorder spunea în investigația publicată în 14 decembrie că „rolul determinant pe care și-l atribuie Ciolacu în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante”, precum și că „una dintre semnăturile care l-au făcut revoluționar cu acte în regulă e suspectă de fals.

„Premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica București”, mai arată investigația Recorder.

Mihai Dodu acuză că demiterea sa de către Ciolacu este una „politică”

Fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Mihai Dodu a declarat că a fost surprins de decizia liderului PSD de a-l demite și crede că miza înlăturării sale este mai mare decât supărarea prim-ministrului României după anularea certificatului de revoluționar.

Dodu a declarat că hotărârea este una politică, iar „graba” cu care a fost luată „trădează nişte sentimente”, care sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie.

„Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluţionar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce priveşte rămânerea mea în funcţie”, a declarat pentru PRESSHub, Mihai Dodu.

Fostul secretar de stat a mai spus că demiterea lui s-a desfășurat cu o vitează uluitorare.

„Nici consilierii nu mi-au zis ceva, mi-au spus că nu s-a pus în discuție. Totul a fost acum, în viteză, ca un fel de restaurație. Un blitzkrieg. Nimeni nu se aștepta. Aseară târziu s-a luat decizia, publicată direct în Monitorul Oficial. Eram secretar de stat la ora 5.00 și la ora 7:00 nu mai eram, cu tot cu publicare în monitor”, a spus Dodu.

Întrebat dacă prin numirea unui nou şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, s-ar putea opri dosarul de la Tribunalul Buzău, prin care premierul Marcel Ciolacu contestă decizia de retragere a certificatului, Dodu a afirmat că se aşteaptă la „şicane” ale Serviciului Juridic al SSR, „să nu semneze delegaţiile de plecare la Buzău pentru juristul instituţiei”.

Nicoleta Giurcanu-Matei, revoluționară și reținută în decembrie 1989, a declarat pentru Libertatea că „ieri după-amiază s-a dat «ordin pe unitate» pentru ca departamentul revoluționarilor din PSD să strângă semnături de la președinții de asociații” pentru demiterea lui Dodu. Revoluționara spune și că „au semnat în special acei președinți care sunt LRD”.

Mihai Dodu a fost deja înlocuit de Sever Romulus Stana, fost consilier al fostului primarul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, președinte interimar al PSD București, iar în trecut a lucrat în calitate de consilier la ANSVSA. De asemenea, în anul 2019 a fost prefect al Capitalei, potrivit PressHub.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro