Cum vede IT-ul romanesc seful unei companii indiene cu 26.000 de angajati si care sunt diferentele fata de celebrul sector IT din India
India este o forta in IT si acest lucru nu se va schimba prea curand, mai ales ca milioane de oameni lucreaza in sector, iar tara asiatica are si avantajul unei populatii deosebit de tanara, a explicat intr-un interviu pentru HotNews, Keshav Murugesh, seful companiei indiene WNS Global Services. Cum vede el diferenta dintre IT-ul indian si cel romanesc si de ce nu este China o forta in domeniu puteti citi in articolul realizat cu seful unei companii care ajuta multinationalele din diverse domenii sa economiseasca imens.
BPO – Servicii care aduc eficienta marilor corporatii
Keshav Murugesh este seful WNS Global Services, companie cu 26.000 de angajati care activeaza in sectorul BPO care este acronimul pentru Business Process Outsourcing (externalizarea proceselor de business).
BPO este actiunea prin care o companie delega catre alta companie specializata responsabilitatea de a desfasura activitati care, altfel, ar fi procese interne. Spre exemplu, o mare companie angajeaza adesea firme de BPO sa dea telefoane catre clienti, in loc ca acest lucru sa-l faca un departament din compania care a apelat la serviciile BPO.
India – Atuurile IT-ului tin de numerele mari care vor pastra intacta competitivitatea
Segmentul BPO, alaturi de productia de software si hardware fac din intregul sector indian de tehnologia informatiei unul de invidiat cu afaceri anuale de 100 miliarde dolari si posbilitatea atingerii a 300 miliarde dolari la final de deceniu. Sectorul IT din India are 2,8 milioane de angajati directi si peste 8 milioane indirecti, iar ponderea in PIB este de aproape 8%. Ca si companii cunoscute, amintim Infosys si Wipro, iar centrul IT-ului indian este metropola Bangalore.
Totusi, situatia nu este roz. In tarile emergente, iar aici putem include India, dar si Romania, salariile in sectorul IT au crescut si vor mai creste, mari companii fiind tentate sa le paraseasca pentru a merge in tari cu mana de lucru mai ieftina
Se muta companiile de IT din India, in tari cu salarii mai mici? Seful WNS spune ca e exclus fiindca India are foarte multe atuuri.
„Cel mai mare avantaj al Indiei este populatia foarte mare si mai ales populatia cu studii superioare: 3-3,5 milioane de absolventi de facultate anual, din care o buna parte ajung in IT. In plus, engleza este o limba favorizata in India, iar statul are un imens avantaj demografic fiindca vorbim de tara cu cea mai tanara populatie din lume, varsta medie fiind de 26 de ani. Demografia si educatia sunt atuuri si trebuie spus ca multe companii indiene creeaza locuri de munca si in alte parti ale lumii. Salariile vor creste, dar India va ramane competitiva. Trebuie spus ca si alte tari din regiune sunt putermice pe segentul BPO, cum ar fi statul Filipine”, spune seful WNS Global Services.
De ce nu e China un jucator puternic in IT
India este o forta in IT, insa singura tara mai populata ca ea, China, nu si-a facut un renume, fiind cunoscuta in domeniu doar pentru cenzura severa asupra internet-ului. De ce nu e celebra si pentru IT-isti? „Din cauza cunostiintelor slabe de engleza si fiindca statul s-a axat mai mult pe productia de bunuri, nu pe servicii. India s-a axat pe servicii, iar guvernul sustine asta prin diverse programe, asftel ca in randul tinerilor este un domeniu ales adesea”, spune Murugesh.
China a ramas in urma si din cauza lipsei de creativitate? „Nu sunt sigur ca e o problema, fiindca multi studenti chinezi sunt la facultati occidentale si, daca se intorc in China, tara va avea mult de castigat. China a ales asadar latura manufacturiera, dovada ca produce iPhone, iPad si multe alte terminale. Totusi, China are mari aspiratii spre IT, iar WNS Global a creat doua noi centre de suport acolo”
IT, mentalitati si moduri diferite de a reusi
Diversele tari au felurite atuuri pentru a reusi in IT: unele se bazeaza pe inginerie, altele au o sete uriasa de a reusi si fac din IT o prioritate
„Sunt o serie de tari deosebit de dornice sa reuseasca, iar aici as pune India, Romania, dar si Filipine, tara care a progresat atat de mult fiindca e extrem de dornica sa reuseasca, iar presedintele tarii spune anual in discursul despre starea natiunii ca IT-ul este viitorul, Alte tari sunt extraordinar de bune in alte domenii. De exemplu la inginerie, Germania e lider si de aceea multi cumpara trenuri de la Siemens sau masini de la BMW. Fiecare tara a ales sa se concentreze pe domeniile unde este mai buna”, spune seful WNS Global Services.
Romania vs India – o comparatie
Cand e vorba de IT, intre Romania si india sunt asemanari, insa si mari diferente. In favoarea Indiei este numarul urias de absolventi, Romania are insa salarii mai mari si ramane o piata esentiala pentru companiile din domeniu, inclusiv pentru cea condusa de Keshev Murugash
„Nu vom ajunge sa avem niciodata 10.000 de angajati in Romania sau Polonia, dar sa ajungem de la 500, la 1.000 este mereu o posibilitate. E vorba de ordinul de marime. Romania are 200.000 de absolventi/an, India trece de 3 milioane. Apoi salariul net de intrare in IT este de 4.000 dolari/an in India, iar in Romania de 7.500 dolari”.
Chiar daca multe lucruri sunt ieftine in India, cu salariul de intrare viata nu e usoara fiindca inflatia este in general de 10%, la alimente de 20%, in Bombay se gasesc cateva dintre cele mai scumpe proprietati din lume, iar scolile private sunt foarte scumpe, explica seful companiei de BPO.
Progresele salariale sunt insa greoaie „De la 4.000 dolari/an la 8.000an dureaza multi ani, iar de la 8.000 la 60.000 dolari/an, adica un salariu precum in SUA – va dura si mai mult”, spune seful WNS.
Dar chiar si cu progresele salariale lente, IT-ul ramane o industrie de elita cu oameni platiti mult peste medie si cu influenta importanta asupra altor industrii.
„Industria IT a creat un stil de viata plin de succes nu doar pentru cei care lucreaza in domeniu, ci si pentru cei din industriile asociate cum ar fi infrastructura, sau retailul care au explodat datorita progresului facut de industria noastra. Vorbim de o industrie care ajuta si alte industrii sa creasca enorm, iar sectorul IT va avea afaceri de 300 miliarde dolari in India peste sapte ani, triplu fata de prezent”, spune seful WNS Global Services.
In jurul Indiei, Sri Lanka are salarii asemanatoare, insa numarul de absolventi este mult mai mic, dar marea vedeta este Filipine, tara cu 65 de milioane de locuitori, unde sunt salari mai mari fiindca exista foarte multi profesionisti cu accent american.
WNS Global Services – O companie ce permite gigantilor sa se concentreze pe ce trebuie
WNS este una dintre cele mai mari companii de business management procesing, asta insemnand ca ofera suport unor multinationale din cele mai diverse domenii. Acele companii se pot concentra pe activitatea de baza si pe pietele in care sunt prezente, lasand in seama WNS o serie de activitati secundare precum contabilitatea si achizitiile.
Compania are 26.000 de angajati pe plan mondial, din care 20.000 sunt in India, iar 400 in Romania. Din cei 26.000, peste o treime activeaza pe partea de contabilitate, iar o zecime sunt analisti ce preiau datele clientilor si le folosesc pentru a le da acestora analize de business aprofundate. WNS Global Services permite clientilor sai sa isi reduca cheltuielile, sa devina mai eficienti si sa se concentreze pe activitatile de baza.
Printre clienti se numara companii mari de asigurari, aproape toate marile liniile aeriene, banci si companii din domeniul farma.
Ca tari cu cel mai mare numar de angajati dupa India ar fi Filipine, Africa de Sud, Costa Rica, Sri Lanka, Romania si Polonia.
WNS Global Services in Romania „E o situatia promitatoare fiindca aici functioneaza modelul potrivit si gasim angajati energici si de inalta calitate. Salariile sunt atractive si din punct de vedere al clientilor, iar cunostiintele de limbi exotice europene sunt foarte apreciate de clientii nostri. Conteaza si pozitia tarii, in centrul Europei, iar experientele de aici, lucrand pentru clienti din domeniile contabilitate si finante, au fost pozitive pentru noi”. spune seful companiei.
Ca si cifra de afaceri, compania estimeaza o valoare intre 462-478 milioane dolari pentru anul in curs, pe plan mondial.
Keshav Murugesh a fost prezent la Bucuresti pentru conferinta anuala dedicata industriei serviciilor pentru afaceri in Romania, eveniment organizat de Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri in Romania (ABSL).