Sari direct la conținut

Daniel Chitoiu a predat atributiile sale de ministru unui secretar de stat. Vezi cum au ajuns fostii sefi de la vami sa conduca Ministerul Economiei

HotNews.ro

In calitate de presedinte interimar al PNL, Daniel Chitoiu nu mai poate sa-si duca la indeplinire toate sarcinile de ministru, motiv pentru care a cerut printr-un ordin ca secretarul de stat Gelu Stefan Diaconu sa preia atributiile sale de la Economie pentru semnarea documentelor, corespondentei, actelor administrative si proiectelor de acte normative. Precizam ca informatia a aparut initial peblogul lui Robert Turcescu. La solicitarea HotNews, Ministerul Economiei a precizat ca „decizia delegarii atributiilor” reprezinta „o masura interna, legala si obisnuita”. Diaconu a fost numit secretar de stat pe 10 iulie, la doar o zi dupa desemnarea lui Chitoiu in functia de presedinte interimar al PNL. Pana atunci, Diaconu a ocupat functia de director de cabinet al ministrului Chitoiu. Vezi in text amanunte despre cum au ajuns fostii sefi de la vami sa conduca Ministerul Economiei.

Potrivit ordinului ministrului nr. 1312 din 12 iulie, Diaconu va indeplini atributiile ministrului economiei pentru semnarea documentelor si a corespondentei, inclusiv actele administrative si proiectele de acte normative. Acelasi ordin mai arata ca Gelu Stefan Diaconu, dar si ceilalti doi secretari de stat, Rodin Traicu si Nicolae Rotileanu, vor avea competenta coordonarii structurilor organizatorice din cadrul ministerului.

Intrebati de motivul emiterii acestui ordin, reprezentantii Ministerului Economiei au raspuns ca ministrul deleaga atributii pentru o mai buna functionare a institutiei.

Redam raspunsul integral al Ministerului Economiei:

  • Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri este ajutat in activitatea sa de ministrul delegat pentru mediul de afaceri si de 3 secretari de stat.
  • Potrivit HG 1634/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si legii 90/2001 privind organizarea si  functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vederea stabilirii competentelor si atributiilor fiecarui secretar de stat in parte, pentru o cat mai  buna functionare a ministerului, ministrul deleaga atributii privind coordonarea structurilor aflate in subordinea ministrului.
  • De asemenea, potrivit legii 500/2002 privind finantele publice si a HG 1634/2009 privind organizarea si functionarea MECMA ministrul poate delega calitatea  sa de ordonator principal de credite secretarilor de stat din subordine.
  • Prin urmare, decizia delegarii atributiilor ministrului economiei catre secretarii de stat Rodin Traicu, Gelu Stefan Diaconu si Nicolae Rotileanu reprezinta  o masura interna, legala si obisnuita care are in vedere asigurarea desfasurarii in cele mai bune conditii a activitatii ministerului prin stabilirea exacta  a competentelor si atributiilor secretarilor de stat.

Relatia dintre Daniel Chitoiu si Stefan Diaconu este mai veche, ocupand amandoi functii de conducere in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in perioada guvernarii Tariceanu. Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF si sef al vamilor. Imediat dupa numirea in functia de ministru al economiei, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. La scurt timp, Diaconu a primit si o functie de membru in Consiliul de Administratie de la Romgaz. De altfel, chiar astazi (18 iulie), Guvernul a aprobat un memorandum special pentru Diaconu in vederea numirii sale ca administrator provizoriu la Romgaz. Potrivit reprezentantilor Guvernului, a fost nevoie de memorandum deoarece asa se procedeaza in cazul secretarilor de stat care detin si functii de administratori la companii de stat.

Chitoiu l-a mai adus in echipa, in calitate de consilier, si pe Iulian Butnaru, tot sef al Corpului de Control al Vamilor sub Nini Sapunaru si directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cand sef al vamilor era Diaconu. Iulian Butnaru nu a ramas un doar consilier al ministrului si a primit si acesta o functie de administrator, insa la Hidroelectrica.

  • Potrivit CV-ului sau, Gelu Stefan Diaconu a fost vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, in  perioada februarie 2005-februarie 2009. De asemenea, in perioada 2001-2005 a ocupat functia de director general adjunct al directiei generale de solutionare  a contestatiilor in cadrul Ministerului Finantelor. In perioada 1997-2001 a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor
  • Potrivit CV-ului sau, Iulian Butnaru a fost in perioada 1999-2001 director adjunct al Directiei de Supraveghere si Control Vamal.
  • Potrivit CV-ului sau, Daniel Chitoiu a fost in perioada 2005-2007 vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar in perioada 2007-2008  presedinte al Agentiei.

Persoane controversate

Publica locala Buna Ziua Iasi arata in februarie 2011 ca Stefan Diaconu este urmarit penal. „Despre Diaconu Unul dintre cei mai importanti oameni din istoria vamii romanesti va fi urmarit penal la Iasi, ca urmare a unei decizii luate de judecatorii de la Tribunal”, relata Buna Ziua Iasi. „Gelu Stefan Diaconu este finul lui Dan Radu Rusanu, unul dintre cei mai mari sforari din PNL. Dan Radu Rusanu este si nasul de cununie al lui Relu Fenechiu. Judecatorii ieseni au considerat ca fostul sef al Directiei Generale a Vamilor trebuie urmarit penal intr-un dosar care priveste fapte din 1996, atunci cand era directorul unei sucursale bancare. In acest dosar, actualul director adjunct din cadrul ANAF este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave”, mai arata publicatia mentionata.

Potrivit Revistei 22, si Iulian Butnaru este un personaj controversat, fiind fost sef al Corpului de Control al Vamilor sub Nini Sapunaru si directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cand sef al vamilor era Gelu Stefan Diacon. Ionut Popescu, fost ministru de finante, a cerut demisia lui Iulian Butnaru si a altor sefi de vama asupra caruia planau suspiciuni ca se afla in grupul celor care protejau coruptia din reteaua vamala. Potrivit Revistei 22 care citeaza un raport al lui Mugur Ciuvica din septembrie 2005, Butnaru a infiintat impreuna cu Camelia Sapunaru firma de consultanta financiara F&C CONSULTING CONT SRL. Firma se ocupa si de consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. Iar de aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu.

Gruparea Orsova

De asemenea, intr-un articol de pe site-ul sindicatului Pro Lex, liderul sindical, Vasile Lincu, spunea ca Daniel Chitoiu, Stefan Diaconu si Iulian Butnaru fac parte din „gruparea Orsova”, alaturi de Dan Ioan Rusanu, Nini Sapunaru si altii. Intr-o cronologie realizata de Lincu se arata ca in perioada 1996-2000 Dan Ioan Rusanu l-a sustinut pe Nini Sapunaru pentru functia de sef al ANV. Acesta din urma l-a adus in ANV pe Iulian Butnaru, direct in functia de director al Directiei de Supraveghere Vamala, iar pe Gelu Stefan Diaconu l-a numit director la Directia Proceduri Vamale. Apoi in 2000-2004, Nini Sapunaru a devenit senator, iar Gelu Stefan Diaconu a ajuns director adjunct la Directia de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice, unde a colaborat cu SC F&C Consulting Cont SRL, asociatii fiind Iulian Butnaru, sotia lui Nini Sapunaru. In 2005-2008, Gelu Stefan Diaconu a fost sef al ANV. Lincu spune acesta „a venit la pachet cu Iulian Butnaru, director la Directia de Supraveghere Vamala”. „Fostul ministru de finante Ionut Popescu a declarat ca a fost schimbat de mafia din vami (Gelu Stefan Diaconu, Iulian Butnaru). Tot atunci, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF), spunea ca in Vama este mafie si ca vama este stat in stat”, mai precizeaza Lincu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro