Datoria mondială doboară recordul din 2009, dupa falimentul Lehman Brothers, atingând 164.000 miliarde dolari
- Redactia Hotnews
Gradul de îndatorare la nivel mondial atinge niveluri record, depășind net precedentul record din 2009, înreigstrat chiar după falimentul băncii Lehman Brothers, care a marcat debutul crizei financiare mondiale, arată cifrele dintr-un raport al FMI, citat de AFP.
„Nu există loc pentru complezență”, a declarat Vitor Gaspar, șeful Fondului Monetar Internațional pentru afaceri bugetare, la prezentarea raportului intitulat „Observatorul bugetar”, în preludiul reuniunii de primăvară a instituției financiare și a Băncii Mondiale.
Potrivit acestui studiu, ansamblul datoriei mondiale a atins 164.000 de miliarde de dolari în 2016 și reprezintă 225% din PIB-ul mondial.
„Lumea este acum cu 12% mai îndatorată decât precedentul record din 2009”, a afirmat FMI, care atribuie această majorare îndatorării Chinei care, doar ea, reprezintă 43% din creșterea acestei datorii începând cu 2007.
Îndatorarea ar urma să continue după aprobarea de către Statele Unite a unei reforme fiscale care va antrena creșterea deficitului bugetar cu 1.000 de miliarde de dolari în următorii trei ani, ridicând datoria țării la 116,9% din PIB până în 2023.
FMI se declară „preocupat” în fașa creșterii datoriei mondiale. Pentru țările dezvoltate, datoria se situează la 105% din PIB, cel mai mare nivel de la al Doilea Război Mondial, iar cea a țărilor emergente atinge 50%. Acest nivel nu a mai fost atins de la criza datoriilor din anii 80 care a lovit dur economiile dezvoltate.
„Experiența dovedește că guvernele care reușesc cel mai bine sunt cele care se pregătesc din vreme când apar nori la orizont”, a spus Gaspar, cerând statelor să ia măsuri pentru a evita să se trezească cu mâinile și picioarele legate în cazul unei crize.
„O îndatorare și deficite importante reduc capacitățile guvernelor de a răspunde cu politici bugetare în susținerea economiei în caz de recesiune”, a subliniat FMI.
Țările emergente ar putea deveni primele victime: „îndatorarea se află la un nivel foarte ridicat în întreaga lume și este adeseori contractată în dolari”, a reamintit economistul șef al FMI, Maurice Obstfeld.
În aceste condiții, dacă Statele Unite vor majora mai rapid decât se prevede dobânzile de intervenție, țările emergente ar putea suferi consecințele.