De ce valurile de căldură sunt tot mai severe în Europa și de ce canicula este atât de greu de suportat
Mai multe studii arată că valurile de căldură devin tot mai lungi și mai severe în Europa, iar realitatea le dă dreptate. Nu doar încălzirea globală este de vină, ci și schimbările deplasării maselor de aer. În plus, căldura copleșește locuințe și orașe care nu sunt pregătite pentru așa veri caniculare.
- VIDEO Val ucigător de căldură în Europa: Imaginea dramatică a unui bărbat care fuge cu hainele în flăcări, din calea incendiului din Spania
- În Marea Britanie s-au înregistrat pentru prima oară temperaturi de peste 40 de grade
- Vremea va fi caniculară în România și în prima jumătate din august
De ce valurile de căldură sunt tot mai severe în Europa
Anul acesta a fost neobișnuit: primele valuri de căldură au venit în luna mai, afectând Franța, a staționat un alt val în iunie, și în peninsula Iberică, iar acest val de căldură a început acum câteva zile, a adus temperaturi de 47 de grade în Portugalia și se tot „plimbă” prin Europa: marți merge spre nord, apoi se duce către est și centru și va fi resimțit și în România, de joi până duminică.
Citește și:
Valurile de căldură sunt tot mai lungi și mai frecvente în Europa, continentul fiind zona din lume unde aceste fenomene cresc tot mai mult. Cele mai severe valuri de căldură care au afectat Europa în ultimii 25 de ani au fost în 2003. 2006 și 2021.
Încălzirea globală este o cauză, dat fiind că a crescut cu peste un grad temperatura medie, față de acum 150 de ani. Dar nu este singurul motiv și nici cel principal.
Alte cauze importante țin de circulația maselor de aer și de zonele oceanice.
Valurile de căldură sunt diferite, se comportă diferit și se deplasează diferit. Unele valuri sunt asociate cu un „dom de căldură”. Vorbim despre un fel de „munte de aer cald” care se autosusține și de aici vine și persistența.
Căldura este reținută la sol datorită unor factori precum presiunea ridicată, zona mare de întindere, toate mișcările care au loc la scară mare. Acest munte de aer cald este greu de dislocat și toți acești factori amplifică fenomenul și țin căldura într-un loc.
Valul de căldură care va aduce temperaturi record marți în Regatul Unit a pornit în Portugalia, acum câteva zile, de la o masă de aer cu presiune atmosferică redusă ce a staționat zile întregi în zona Portugaliei. Este numită în termeni de specialitate a “cutoff low” (tăierea joasă) pentru că masa de aer a fost separată de curenții de aer denumiți Jet stream, de la latitudinile mijlocii.
Zonele de joasă presiune atrag aerul, iar această zonă a atras aerul foarte cald din nordul Africii, ducându-l peste 2.000 km spre nord. Un studiu recent a ajuns la concluzia că valurile de căldură din Europa sunt ma intense în ultimii 40 de ani și datorită schimbărilor la nivelul circulației curenților de aer.
Uneori, valurile de căldură au apărut când, pentru o perioadă temporară, jet stream-ul s-a împărțit în două „ramuri” iar între ele s-a creat o zonă de vânturi slabe și presiune atmosferică ridicată a aerului, zonă ce a dus la apariția unor temperaturi ridicate.
O ipoteză este că actualul val de căldură are la bază un astfel de „double jet”, iar asta a dus la apariția unei zone de „cutoff low”, dar și a unor zone întinse unde vânturile au bătut foarte slab, căldura menținându-se zile bune.
Sunt cercetători care spun că valurile de căldură apar tot mai „feroce” și din cauza că regiunea arctică se încălzește mai mult decât oricare loc din lume, ceea ce înseamnă că scad diferențele medii de temperatură dintre Arctica și Ecuator, consecința fiind o descreștere în rândul fenomenelor legate de vânt pe timp de vară. Consecința este că masele de aer cald staționează tot mai multe zile în multe regiuni.
De ce căldura este tot mai greu de suportat
Sunt mulți factori, iar unul ține de nopțile tot mai calde: corpul uman nu mai are când să se răcorească, în case rămâne foarte cald zile în șir. Nopțile tropicale, cele în care minimele nu scad sub 20 de grade, apar în tot mai multe locuri din Europa și numărul lor crește în anii cei mai calzi. Au fost nopți tropicale chiar și în nordul Norvegiei și Suediei, iar în sudul Europei pot fi multe nopți cu minime de peste 25 de grade.
Căldura este greu de suportat și fiindcă în multe locuri din nordul Europei oamenii nu au avut nevoie de aer condiționat, fiindcă vara erau doar câteva zile cu mai mult de 30 de grade. În multe țări din centru și nord oamenii sunt obișnuiți să stea și iarna la 18-20 de grade, iar în aceste case temperaturile pot ajunge la 28-30 de grade în verile toride.
Multe locuințe sunt construite pe ideea de a păstra cât mai bine căldura pe timp de iarnă, ceea ce este bine când afară este frig. Când vine însă o caniculă prelungită, acest lucru devine un dezavantaj, fiindcă locuința păstrează zile bune aerul fierbinte, devenind o nedorită „saună”.
Cei mai afectați sunt oamenii cu vârste de peste 65 de ani și cei cu boli cardiovasculare, iar căldura este și mai insuportabilă în zonele mai sărace ale orașelor, unde mulți oameni sunt îngrămădiți pe spații mici, nu există aproape deloc vegetație și temperatura trece la soare peste 50 de grade.
Surse: New York Times, Accuweather, Politico, BBC
Sursa foto: Dreamstime.com