Sari direct la conținut

De știut când pleci în vacanță: care-i adevărata diferență dintre bourbon și whiskey?

HotNews.ro
De știut când pleci în vacanță: care-i adevărata diferență dintre bourbon și whiskey?

Ești într-un magazin adevărat cu băuturi alcoolice și ai vrea o sticlă cu ceva bun. Pe un raft, o mare varietate de bourbon; pe altul, doar whiskey. Te uiți pe raftul cu bourbon și vezi că la unele nume scrie și whiskey. Ești în ceață? Delish îți vine în ajutor.

De multe ori te-ai întrebat de ce băuturi apropiate la culoare și cu gusturi apropiate se numesc diferit.

Iar în timp ce din punct de vedere tehnic sunt cam același lucru, există mari diferențe între ele. Să vedem care.

Pentru a începe, trebuie să știm ce este de fapt whiskey – sau whisky, în funcție de locul de origine. Este o băutură spirtoasă de culoarea chihlimbarului, făcută din grâne fermentate. Poate fi și dintr-un amestec de secară, grâu, porumb, sau orz.

Licoarea (de obicei îmbătrânită în butoaie de lemn înainte de îmbuteliere) are cel puțin 40% alcool și poate avea orice gust de la cald, dulce, picant, de toast sau chiar de caramel.

Sună simplu, nu? Mai sunt destule de spus. Acum, când știm ce este whiskeyul, mai este important de știut că există o sumedenie de varietăți. Iar bourbon – cum probabil ați ghicit după gust și uneori după nume – este una din ele. Ce face dintr-un anumit whiskey un bourbon? Depinde de grânele fermentate despre care am discutat.

Produs mai ales în Kentucky, bourbon whiskey trebuie să conțină cel puțin 51% porumb în amestecul de grâne coapte și fermentate (din care se face băutura) pentru a purta acest nume.

Conținutul de porumb nu este singurul lucru care face dintr-un whiskey un bourbon. Legea spune că bourbon trebuie îmbătrânit în butoaie noi, afumate, din stejar alb, pentru a dobândi savoarea dulce ca de nucă. Și mai important – trebuie produs în Statele Unite. În plus, amestecul trebuie distilat la cel mult 80% alcool și turnat în obligatoriul butoi nou din stejar la cel mult 62,5% alcool. Ăsta proces! Mai trebuie să știți despre bourbon că nu are o durată specificată pentru îmbătrânire.

După trei luni, poate fi îmbuteliat, vândut și băut fără probleme. Ca și whiskeyul, trebuie îmbuteliat cu minimum 40% alcool, indiferent de tip.

Pe scurt, ceea ce trebuie să țineți mereu minte este că, în timp ce orice bourbon este un whiskey, nu orice whiskey poate fi considerat un burbon. Și, mai ales, beți cu moderație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro