Sari direct la conținut

Declaratii dure ale sefului Romtelecom si Cosmote privind 'taxa pe stalp': Am putea fi nevoiti sa amanam parte din investitiile de 170 de milioane euro planificate pentru acest an

HotNews.ro
Nikolai Beckers, noul sef Romtelecom si Cosmote, Foto: Hotnews
Nikolai Beckers, noul sef Romtelecom si Cosmote, Foto: Hotnews

In cazul Romtelecom si Cosmote Romania, cea mai mare parte a investitiilor planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 de milioane de euro, sunt directionate catre tehnologia 3G si 4G, pentru segmentul de comunicatii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicatii fixe, iar din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiti sa amanam parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructura, a atentionat luni Nikolai Beckers, seful celor doi operatori. Actuala forma a legii este discriminatorie fata de Romtelecom, care ar urma sa suporte peste 40% din impactul total in industrie datorita infrastructurii de cupru si retea, iar valoarea anuala a taxei pe infrastructura este dubla fata de impozitul pe profit platit de catre companie pentru 2013, avertizeaza acesta.

Iata declaratiile dure transmise luni de catre Nikolai Beckers, seful Romtelecom si Cosmote Romania:

„Romania are nevoie de investitii in infrastructura, iar taxele aditionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive.

In cazul Romtelecom si COSMOTE Romania, cea mai mare parte a investitiilor planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 de milioane de euro, sunt directionate catre tehnologia 3G si 4G, pentru segmentul de comunicatii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicatii fixe.

Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiti sa amanam parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructura.

In opinia noastra, aceasta ar trebui sa se calculeze la valoarea contabila neta a constructiei, nu la cea nominala bruta.

Decizia pentru aceasta taxa a fost luata fara nicio consultare prealabila a mediului de afaceri; apare un nou semn de intrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din Romania.

De cand proiectul a devenit public, am transmisul punctul nostru de vedere, precum si propuneri pentru o implementare clara si facila.

Impactul acestui impozit ar trebui sa fie unul rezonabil asupra jucatorilor din industrie, sa nu blocheze investitiile in extinderea infrastructurii de comunicatii si sa poata fi aplicat usor. Piata telecom din Romania se confrunta deja cu mari provocari in identificarea de resurse pentru finantarea investitiilor in retelele fixe si mobile de generatie urmatoare.

Actuala modalitate de calcul duce la taxarea excesiva in domeniul telecomunicatiilor si la un impact discriminatoriu la nivelul Grupului nostru. Pentru o industrie ca a noastra, in care infrastructura este un element cheie, aceasta taxa poate dubla sau chiar tripla povara fiscala. Spre exemplu, pentru Romtelecom, valoarea anuala a taxei pe infrastructura este dubla fata de impozitul pe profit platit de catre companie pentru 2013.

Avand in vedere cele de mai sus, credem ca taxa ar trebui abolita pentru sectorul telecomunicatiilor cat mai repede posibil. Totusi, una dintre solutiile de mijloc promovate de catre mediul de afaceri este modificarea bazei de calcul la valoarea amortizata a activelor (valoarea contabila neta). Aceasta solutie ar reduce presiunea asupra economiei, in acelasi timp depasind estimarea facuta initial de catre Guvern ca venituri la bugetul de stat (488 milioane de lei pe an).

Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat prin taxe si impozite, un exemplu fiind licitatia pentru spectrul 4G, in urma careia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenta.

Mai mult, actuala forma a legii este discriminatorie fata de Romtelecom: peste 40% din impactul total in industrie va fi suportat de catre noi, datorita mostenirii privind infrastructura de cupru si retea.

Pentru o crestere economica, este crucial ca Romania sa atraga investitii, iar aceasta se poate intampla doar daca statul creeaza mediul propice in acest sens. Romania exceleaza in IT&C, atat din punct de vedere al potentialului si entuziasmului utilizatorilor, cat si din punct de vedere al realizarilor de pana acum. De aceea, avem nevoie de predictibilitate fiscala, in special in industria in care activam”.

  • Cei mai mari jucatori din economie au cerut luna trecuta Guvernului sa suspende plata taxei pe stalp.

Introducerea in forma actuala a impozitului pe constructiile speciale va avea un puternic impact negativ asupra mediului de afaceri, a fost mesajul transmis de reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, ai Romanian Business Leaders si Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania la o masa rotunda desfasurata pe tema noului impozit.

„Consultarea mediului de afaceri a lipsit cu desavarsire. Sustinem eliminarea totala a impozitului pe constructii sau in cel mai rau caz suspendarea aplicarii prevederilor OUG 102 in forma actuala si inlocuirea cu un nou act normativ care sa prevada reducerea cotei de impozitare impreuna cu modificarea bazei impozabile in valoare fiscala neta. Impozitul pe constructii a fost gandit pe baza unei perspective pe termen scurt cand tocmai o viziune clara si cu spectru larg ar fi fost necesara pentru relansarea economica a Romaniei”, sunt doar cateva dintre concluziile mediului de afaceri.

Citeste si:Cei mai mari jucatori din economie cer Guvernului sa suspende plata taxei pe stalp

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro