Sari direct la conținut

Departamentul de servicii online si design al Guvernului anunta proiecte online pe banda rulanta. Rezultatele sunt insa invizibile

HotNews.ro
angajati.gov.ro, gazduit temporar pe o solutie de tip cloud, Foto: Captura: http://hackrogov.cloudapp.net/angajati/
angajati.gov.ro, gazduit temporar pe o solutie de tip cloud, Foto: Captura: http://hackrogov.cloudapp.net/angajati/

Cinci site-uri web menite sa centralizeze informatii de interes public au fost dezvoltate de elevi premiati la concursurile de informatica in cadrul primului maraton de programare organizat de Guvern in luna februarie din acest an, dar autoritatile nu au reusit nici pana acum sa le lanseze oficial pe internet. „Din punct de vedere functional sunt aproape gata, dar mai sunt cateva aspecte pentru care ele nu sunt online, spune Radu Puchiu, consilier al premierului Ponta si seful Departamentului de Servicii Online si Design din Guvern, care a anuntat marti intentia de a lansa in luna august, si respectiv decembrie, alte doua site-uri – unul cu toate datele de interes public pe care institutiile publice sunt obligate sa le prezinte, iar altul cu date publice in format deschis, care sa poata fi preluate automat si folosite inclusiv la dezvoltarea de aplicatii in scop comercial.

In luna februarie din acest an, Guvernul a organizat impreuna cu Bitdefender si Microsoft primul hackathon (maraton de programare) in care 26 de elevi premiati la concursurile de informatica au dezvoltat cinci proiecte online menite sa centralizeze informatii de interes public, respectiv:

  • Buget.gov.ro – datele privind bugetul de stat si vizualizarea lor intr-o forma usor de inteles
  • Angajati.gov.ro – datele privind angajatii din administratia publica
  • Posturi.gov.ro – datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica
  • Petitii.gov.ro – initiativele cetatenilor, pe domenii de interes
  • Data.gov.ro – faciliteaza accesul publicului la datele incluse in platformele de mai sus

Ce s-a intamplat cu aceste proiecte? De la acel moment, autoritatile nu au reusit sa finalizeze toate aspectele tehnice si legate de informatii pentru a le lansa oficial pe internet.

  • „Erau 4 site-uri si unul care facilita accesul publicului la datele incluse in aceste platforme (n.a este vorba de ‘data.gov.ro’). La acel moment am folosit o solutie de tip cloud pusa la dispozitie de Microsoft. Site-urile au fost dezvoltate de copii la momentul hackathonului si ulterior pe masura ce au mai avut timp disponibil am mai lucrat la ele si am urmarit sa le aducem la o unitate vizuala si in spate sa se lucreze la functionalitati. Site-urile sunt in faza in care le-au terminat copiii. Dupa momentul respecitv, noi le-am preluat pentru a le verifica din punct de vedere al securitatii si au fost niste elemente la care au fost aduse completari. Site-urile sunt din punct de vedere functional gata, ca sa zic asa, deci in momentul de fata nu avem de lucrat la ele din punct de vedere functional aproape nimic„, a precizat pentru HotNews.ro Radu Puchiu, consilier al premierului Ponta si seful Departamentului de Servicii Online si Design din Guvern.

Si totusi, ce mai este de facut pentru a fi lansate online?

In cazul Buget.gov.ro, Puchiu sustine ca aceleasi date sunt deja online pe OpenSpending.org, un proiect al Fundatiei Open Knowledge, organizatie non-profit, de promovare a datelor deschise.

  • „Bugetul in format deschis este preluat si pe Buget.gov.ro, mai este doar o chestiune de mentenanta tehnica si saptamana aceasta va fi vizibil”, a spus Puchiu.

Petitii.gov.ro ar putea fi lansat, spune Puchiu, dar a ramas doar sa fie formalizat grupul care va raspunde la petitii si calendarul de comunicare. UPDATE: Pana la publicarea acestui articol, acest site a fost pus pe internet dar este intr-o faza de test.

In cazul site-ului angajati.gov.ro (vezi cum arata site-ul gazduit pe solutia de tip cloud), Radu Puchiu spune ca acesta nu contine datele legate de personalul contractual.

  • „Avem o chestiune tehnica de a obtine datele privind personalul contractual pentru ca nu le putem obtine dintr-un singur loc. O parte din informatii se afla la Ministerul Muncii, iar alte informatii se gasesc la Ministerul Finantelor. Ei depun eforturi ca sa armonizeze niste date si cand vor termina ne vor pune si noua la dispozitie dar mai dureaza un pic acest proces. In prezent avem datele preluate la momentul hackathonului de pe ANFP (Agentia Nationala a Functionarilor Publici) si de la SGG (Secretariatul General al Guvernului) „, a spus acesta.
  • Inca o promisiune nerealizata inca: Un site web cu numele, functiile si salariile tuturor angajatilor platiti din bani publici

Amintim ca in luna februarie din acest an, Radu Puchiu si Cristian Botan, ambii consilieri ai premierului Ponta, au anuntat in cadrul unei intalniri organizate de Fundatia Soros intentia de a lansa un site web cu toate salariile angajatilor platiti din bani publici. Iniţial, site-ul ar fi trebuit sa listeze toţi oamenii angajaţi în sistemul public – cu nume, prenume, funcţie, instituţie, intentia fiind ca acest site sa devina disponibil pana la sfarsitul lunii martie.

  • „Ideea este sa centralizam toate salariile nu doar pe cele de la Palatul Victoria, inclusiv pe cele de la companii cu capital de stat si regii autonome. Vreau sa stiu daca nu cumva un director din ministerul administratiei castiga mai bine decat un director din ministerul mediului si de ce. Utilitatea este de a putea compara cat castiga fiecare si pe de alta parte este utilitatea de a cauta daca nu cumva prin diferite institutii ai o ruda, un verisor pe care il cheama ca pe tine”, a spus Cristian Botan (25 de ani), in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Soros.

Ziarul Financiar sublinia la acel moment ca cei doi consilieri ai Premierului nu au precizat care este termenul la care site-ul va lista şi veniturile tuturor oamenilor platiţi din bani publici.

  • „Eu am promis lista, si atunci Ziarul Financiar m-a preluat corect, cu nume, functie si institutie, si discutia a fost despre salarii si am spus ca se va publica lista cu functii si salarii, iar aceasta lista cu functii si salarii, inclusiv personal contractual, este publicata si pe site-ul SGG. Ce nu este publicat in momentul de fata si astept un punct de vedere de la Ministerul Justitiei este varianta cu nume, functie si salariu. Angajati.gov.ro nu si-a propus niciodata sa puna salariile acolo. Fiecare institutie are obligatia de a le pune”, a precizat acum Radu Puchiu.

Acesta sustine ca a fost atentionat „de colegii de la juridic si apoi de Ministerul Muncii ca personalului contractual i se aplica prevederile Codului Muncii referitor la contractul de munca si potrivit acestuia salariul este confidential. Am cerut un punct de vedere de la Ministerul de Justitie care sa-mi spuna daca pot publica in formatul – nume, prenume, salariu sau in ce forma este agreata. Stiu ca a fost si o decizie a Curtii Consitutionale, stiu ca sunt si alte normative dar eu sunt tehnic nu jurist”.

In legatura cu posturi.gov.ro (asa cum arata in cloud), Radu Puchiu sustine ca tehnic este in regula dar ca s-ar dori modificari legislative ca sa poata fi incluse si anunturile de posturi vacante de personal contractual.

  • „Acum noi nu preluam in mod automat decat posturile vacante pentru care ANFP-ul organizeaza concurs si mai sunt doua componente care trebuie si ele preluate. In primul rand, ANFP-ul trebuie sa modifice niste regulamente interne – posturile vacante pentru care ANFP-ul doar avizeaza nu organizeaza si concurs, si acolo trebuie ca institutiile sa raporteze in acelasi sistem. A doua componenta vizeaza partea de personal contractual. Aici sunt necesare modificari legislative astfel incat fiecare institutie publica sa anunte in acelasi fel in care anunta si ANFP-ul posturile vacante, pentru ca in momentul de fata, conform legii, ele nu sunt obligate decat sa anunte pe site-ul propriu sau pe avizier”, a spus Puchiu.
  • Inca doua site-uri web pentru cresterea transparentei institutionale ar urma sa fie lansate in acest an/Inca un hackathon guvernamental va fi lansat in luna octombrie

Prezent la un eveniment dedicat datelor in format deschis si organizat de Fundatia Soros, Radu Puchiu a anuntat marti intentia de a lansa in luna august, si respectiv decembrie, alte doua site-uri web.

Primul – transparenta.gov.ro – ar trebui sa cuprinda toate datele de interes public pe care institutiile publice sunt obligate sa le prezinte conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

Al doilea – data.gov.ro – ar urma sa fie punctul central de acces pentru seturile de date deschise (open data) livrate de autoritătile si institutiile administratiei publice, si este o obligatiei asumata de Romania la nivel international prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa dar si angajamentele asumate in programul de guvernare pentru anii 2013-2016.

Radu Puchiu a mai anuntat marti si intentia organizarii unui nou hackathon guvernamental, in luna octombrie 2013, care sa vizeze studentii.

  • Singurul proiect online functional de pana acum – internship.gov.ro. Peste 140 de tineri cu studii in IT au aplicat deja pentru practica la Guvern

Seful Departamentului de servicii online si design din Guvern a dat ca exemplu marti si un proiect online care este functional – internship.gov.ro, care a fost lansat sambata si la care cel putin pana marti au aplicat 146 de tineri.

Actiunea este initiata in baza programului de guvernare, care prevede crearea unui sistem real de internship in administratia publica centrala si locala pentru studentii cu rezultate deosebite. Studentii sau absolventii de programe universitare de licenta cu varsta de pana la 25 ani si cunostinte de baza in domeniul IT pot aplica pana la 1 iulie pentru un program de practica de specialitate (internship) la Cancelaria primului-ministru sau Secretariatul General al Guvernului.

Un program de internship presupune un stagiu de practica la locul de munca pentru cariere profesioniste, destinat studentilor sau absolventilor de studii universitare, prin care acestia se pot familiariza cu specificul unei structuri si cunosc fluxul de activitati sprijinind direct angajatii la indeplinirea activitatilor zilnice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro