Despagubirile in caz de cutremur depasesc PIB-ul Romaniei
Companiile de asigurari ar trebui sa platesca, in caz de seism cu magnitudine ridicata, peste 105 miliarde de euro celor care si-ar incheia o polita pentru asigurarea obligatorie a locuintei
Cifrele arata necesitatea incheierii obligatorii a unei asigurari de locuinte, motiv pentru care guvernul a promulgat legea, Senatul si-a adus amendamentele, iar Camera Deputatilor o va dezbate fie pana la jumatatea anului in curs, fie dupa 1 februarie 2008.
Conform unui studiu realizat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, „expunerea rezidentiala la inundatii se ridica la 20 milioane de euro anual, in timp ce in cazul unui cutremur de magnitudine ridicata se ridica la 105 miliarde de euro”, subliniaza Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supravegehere a Asigurarilor.
Dintre cei chestionati in cadrul unui sondaj al INSOAR la cererea CSA, 12,8% detin o asigurare facultativa a locuintei, iar 60% sunt de acord cu introducerea asigurarilor obligatorii.
Potrivit prevederilor cuprinse in proiectul de lege, asigurarea obligatorie va acoperi trei riscuri de baza specifice tarii noastre: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Prima de asigurare propusa in actul normativ este cuprinsa intre 10-20 de euro, in functie de tipul de constructie.
Circa 8% din locuinte sunt asigurate
Doar 8% din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate, prin intermediul unei polite facultative de profil. „Procentul este unul redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeana. Totusi, populatia a inceput sa constientizeze importanta unei polite de profil”, a mai spus presedintele CSA.
Toncescu a afirmat ca adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor s-a impus ca urmare a faptului ca Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre
Un articol de Oana Grecea