Din aprecierea leului castiga statul
Moneda nationala a Romaniei era declarata la sfarsitul anului trecut de catre agentia de informatii financiare Bloomberg drept „cea mai performanta din lume” in 2006 si estima ca evolutia va fi la fel de buna si in 2007. Cei care au avut curajul sa mizeze pe leu se pot felicita acum, cand veniturile li se rotunjesc.
Vremurile cand leul nostru ceda pas cu pas in fata dolarului si a monedei euro au trecut si leul a devenit pariul castigator pentru investitori, pentru cei care au credite in euro, dar si pentru statul roman care si-a tras o felie mare din aceasta apreciere.
Accizele, in favoarea statului
Modul in care statul calculeaza accizele este net in defavoarea cetatenilor dupa ce la sfarsitul anului trecut au fost schimbate regulile jocului. Potrivit normelor Codului fiscal, pentru calculul accizei se ia in calcul paritatea euro/leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.
Daca ne gandim ca pe 2 octombrie 2006 cursul era de 3,5361 lei/euro, iar ieri era de 3,2821 lei/euro, ne putem gandi cam cat a reusit sa-si traga statul nemeritat din totalul de 2.266,12 milioane de lei incasate la buget sub forma de accize in primul trimestru al anului.