Sari direct la conținut

Diplomaţia chineză a gesturilor: una caldă pentru Macron şi una rece pentru Von der Leyen (EFE)

HotNews.ro
Emmanuel Macron și Xi Jinping, Foto: Ng Han Guan / AP / Profimedia
Emmanuel Macron și Xi Jinping, Foto: Ng Han Guan / AP / Profimedia

China, o ţară în care gesturile contează, ba chiar foarte mult, a făcut prin intermediul lor o contondentă declaraţie de intenţie în timpul vizitelor la Beijing de săptămâna aceasta ale liderului francez, Emmanuel Macron, şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie sâmbătă EFE într-o analiză citată de Agerpres.

Atenţia pe care preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a acordat-o lui Macron, cu care a petrecut mai bine de şase ore, între cine şi întâlniri, contrastează cu trecerea scurtă şi sobră prin capitala chineză a Ursulei von der Leyen, care a susţinut joi un discurs mai ferm în faţa Beijingului.

Ministrul de externe al ţării asiatice, Qin Gang, avertiza încă din martie că ţara sa va „calca pe acceleratorul” diplomaţiei după trei ani în care a fost blocată din cauza pandemiei de coronavirus şi, potrivit unor analişti, Europa este unul dintre cei mai importanţi parteneri pe care China vrea să-i păstreze.

„Cu toate acestea, în ultimii ani au existat o multitudine de probleme şi provocări, iar relaţia dintre Beijing şi Bruxelles a devenit din ce în ce mai complicată”, comentează analistul Cui Hongjian, de la Institutul de Studii Internaţionale din China, pentru ziarul South China Morning Post.

Potrivit lui Cui, ambele părţi au acordat o mare importanţă vizitei lui Macron. Din partea Beijingului, „nu doar pentru recunoaşterea statutului Franţei de mare putere, ci şi în speranţa reparării şi întăririi legăturilor cu Europa”, explică el.

Beijingul cere Bruxellesului „autonomie” şi să nu urmeze orbeşte discursul de „confruntare” pe care Statele Unite îl adoptă faţă de gigantul asiatic.

De aici şi tratamentul aplicat lui Macron, primit cu covor roşu şi toate onorurile chiar de ministrul de externe Qin Gang pentru o vizită de trei zile care a inclus o oprire vineri în oraşul sudic Guangzhou (fostul Canton). La polul opus, Von der Leyen a fost întâmpinată de un ministru de rang inferior la ieşirea obişnuită destinată pasagerilor aeroportuari. (integral pe Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro