Discutiile ministrului economiei cu FMI: In octombrie se decide soarta mamutilor Electra si Hidroenergetica/La Hidroelectrica si Nuclearelectrica va avea loc o majorare de capital cu 10%, iar vanzarea actiunilor Petrom va fi reluata in prima parte a anului viitor
Agonia infiintarii celor doi mamuti energetici, Hidroenergetica si Electra, se prelungeste. Dovada sta faptul ca Ministerul Economiei a convenit in cadrul unei intalniri cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, sa realizeze pana in luna octombrie o noua analiza referitoare la infiintarea celor doua companii energetice. In cadrul intalnirii s-a mai convenit reluarea in prima parte din 2012 a ofertei de vanzare a actiunilor de la Petrom, scoaterea pe bursa pana la sfarsitul anului a cate 15% din actiunile de la Transelectrica si Transgaz, listarea a 15% din actiunile Romgaz, iar pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara.
In ceea ce priveste infiintarea celor doua companii, „Ministerul Economiei va face, pana in luna octombrie, o analiza referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, înfiinţare decisa prin HG nr. 56/20.01.2010 şi H.G. nr. 357/14.04.2010 si blocata in urma unor acţiuni in instanţa a Fondului Proprietatea si a unor organizaţii sindicale si persoane fizice. In urma analizei se va clarifica situaţia juridica a companiilor si se va lua o decizie finala in privinţa acestora”.
Pana acum, proiectul de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica s-a dovedit un mare esec, mai ales in conditiile in care a fost respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Insa, Guvernul a refuzat sa-si asume acest insucces si a continuat sa mearga pe ideea realizarii companiilor chiar cu riscul blocarii unor mari investitii in domeniul energetic. De altfel, chiar un raport al Bancii Mondiale arata ca incapatanarea Guvernului de a infiinta doi campioni energetici a alungat investitorii.
Daca nu se vor putea infiinta doi mamuti mari, se va recurge la solutia crearii a doi mamuti mai mici. „In paralel, se analizează posibilitatea, agreata si de FMI, a reorganizării sectorului energetic in doua companii, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica”, mai informeaza Ministerul. Guvernul are in vedere o fuziune a lor cu SNLO si infiintarea unui complex mai mare pe lignit-Oltenia. Un plan similar este prevazut si pentru Deva, Paroseni si CNH, acestea urmand sa formeze un complex pe huila-Hunedoara.
- In ceea ce priveşte planurile actualizate de privatizare, lichidare, restructurare ale companiilor de stat, la S.C. OMV Petrom Bucureşti S.A. se va relua oferta de vânzare pe piaţa de capital a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84% din capitalul social conform HG nr. 832/2010 in prima parte a anului 2012.
In cazul celorlalte companii:
- Se continua programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni la TRANSELECTRICA si TRANSGAZ. Procesul SPO este programat a se finaliza la sfârşitul anului 2011,
- Pentru ROMGAZ va avea loc listarea la Bursa de Valori Bucuresti si vânzarea pachetului de 15% din capitalul social.
- Pentru S.C. HIDROELECTRICA si NUCLEARELECTRICA S.A., pentru generarea de investiţii suplimentare considerabile, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara (IPO).
Cele opt societăţi comerciale din portofoliul Ministerului Economiei, monitorizate de FMI, sunt: Societatea Comercială TERMOELECTRICA, Societatea Comercială ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Societatea Comercială OLTCHIM, Societatea Comercială Complexul Energetic Turceni, Societatea Comercială Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Societatea Comercială Electrica Serv.
In perioada 20 iulie – 1 august 2011 o nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se afla în România, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, pentru a analiza progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.