Sari direct la conținut

Doi morți și sase răniți după ce o navă comercială a fost lovită de o rachetă trasă din Yemen

HotNews.ro
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia

O rachetă trasă din Yemen a lovit miercuri o navă comercială în Golful Aden, iar echipajul a raportat cel puțin doi morți și șase răniți, a declarat un oficial american, citat de AFP.

Nava True Confidence, sub pavilion Barbados, a fost abandonată şi plutea în derivă cu un incendiu la bord, după ce a fost lovită în Golful Aden miercuri, în jurul orei 09:30 GMT (11.30, ora României). True Confidence este proprietatea True Confidence Shipping SA, înregistrată la o adresă din Liberia, operată de Third January Maritime Ltd din Grecia.

Într-un comunicat, gruparea Houthi a declarat că echipajul navei True Confidence a ignorat avertismentele forţelor navale houthi.

Ambasada britanică din Yemen a declarat că moartea marinarilor a fost „consecinţa tristă, dar inevitabilă a tirurilor nechibzuite ale Houthi asupra navelor internaţionale” şi a insistat că atacurile trebuie să înceteze, potrivit News.ro.

Avertizată de „marina yemenită”

Atacul a avut loc la aproximativ 50 de mile marine (93 km) sud-vest de oraşul yemenit Aden, a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al proprietarilor şi administratorilor navei.

Nava True Confidence fusese contactată prin radio de un grup care se autointitula „marina yemenită” şi i s-a spus să schimbe cursul, potrivit agenţiei britanice Maritime Trade Operations (UKMTO).

Navele din apropiere au raportat apoi o bubuitură puternică şi o coloană mare de fum.

UKMTO a precizat că nava True Confidence a fost lovită şi a suferit avarii, iar nave militare ale coaliţiei maritime internaţionale conduse de SUA au venit în sprijinul navei şi a echipajului acesteia.

Centrul de securitate maritimă al UE din Cornul Africii (MSCHOA) a declarat, de asemenea, că sunt în curs de desfăşurare operaţiuni de salvare.

Cine erau marinarii de la bord

Purtătorul de cuvânt al administratorilor navei a declarat că nu are informaţii despre starea echipajului navei, format din 20 de marinari şi trei gărzi înarmate.

Rebelii Houthi au afirmat în comunicatul lor că True Confidence este o „navă americană”, dar purtătorul de cuvânt a spus că nava nu are „nicio legătură actuală cu vreo entitate americană”.

True Confidence este proprietatea True Confidence Shipping SA, înregistrată la o adresă din Liberia, operată de Third January Maritime Ltd din Grecia, a precizat el.

Vasul avea un echipaj de 20 de persoane, format dintr-un indian, patru vietnamezi şi 15 cetăţeni filipinezi. Trei gărzi înarmate – două din Sri Lanka şi una din Nepal – se aflau, de asemenea, la bord.

Nava de transport cargo naviga spre Jeddah, în Arabia Saudită, din Lianyungang, China, conform datelor de urmărire, şi transporta o încărcătură de produse siderurgice şi camioane, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit News.ro.

Atacuri tot mai dese și mai intense

Sâmbătă, nava Rubymar, deținută de Regatul Unit, atacată de militanții Houthi luna trecută, s-a scufundat în Marea Roșie, a declarat guvernul din Yemen, avertizând cu privire la o „catastrofă de mediu” cauzată de încărcătura cu îngrășăminte, relatează Reuters.

Houthi revendicaseră responsabilitatea pentru atacul asupra Rubymar, o navă de marfă sub pavilion Belize, înregistrată în Regatul Unit şi operat de libanezi, care transporta îngrăşăminte combustibile.

Echipajul fusese evacuat şi era în siguranţă, iar nava fusese abandonată după ce a fost lovită de două rachete. Site-ul de urmărire TankerTrackers.com raportase o scurgere de păcură.

Rebelii Houthi din Yemen au intensificat de câteva luni atacurile asupra navelor din largul coastelor acestei țări, susținând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii și împotriva Israelului și a aliaților săi în contextul războiului din Fâșia Gaza.

În faţa acestor atacuri, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională care să „protejeze” traficul maritim în aceste ape strategice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro