Sari direct la conținut

Reuters: După împuşcarea lui Donald Trump, cursa prezidenţială se va schimba dramatic. Şi posibil violent

HotNews.ro
Reuters: După împuşcarea lui Donald Trump, cursa prezidenţială se va schimba dramatic. Şi posibil violent
Donald Trump, la mitingul din Butler, Pennsylvania (Foto: Gene J. Puskar / AP / Profimedia)

Într-o ţară deja tensionată, tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia, a pus pe pauză campania democrată şi sporeşte temerile legate de alte violenţe politice în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, comentează duminică agenția de presă Reuters, citată de News.ro.

Duminică, aliaţii republicani ai lui Trump l-au prezentat ca pe un erou, profitând de imaginea sa cu urechea însângerată şi pumnul ridicat, îndemnând la luptă.

Deşi Trump a folosit frecvent un limbaj violent atunci când vorbea cu adepţii săi, consilierii şi aliaţii fostului preşedinte au răsturnat situaţia în defavoarea adversarului său democrat, preşedintele Joe Biden, spunând că demonizarea candidatului republican la preşedinţie a fost cea care a dus la tentativa de asasinat.

„Ziua de astăzi nu este doar un incident izolat. Premisa centrală a campaniei lui Biden este că preşedintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a preşedintelui Trump”, a scris pe X senatorul american J.D. Vance, din Ohio, unul dintre principalii candidaţi pentru a devenit co-echipierul lui Trump şi pentru a candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

Biden a acţionat rapid pentru a încerca să dezamorseze situaţia, denunţând atacul ca o violenţă politică inacceptabilă şi scoţând publicitatea electorală care îl ataca pe Trump. „Nu există loc în America pentru acest tip de violenţă. Este ceva bolnăvicios”, a declarat Biden reporterilor.

Motivaţia atacatorului nu este încă cunoscută. Suspectul, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, era înregistrat ca alegător republican, conform registrelor electorale ale statului. Însă în urmă cu câţiva ani, când nu avea încă drept de vot, el făcuse o donaţie de 15 dolari către un comitet de acţiune politică care strânge bani pentru politicienii democraţi şi de stânga.

Trump ia avânt

Pe termen scurt, atacul va dinamiza probabil apariţiile lui Trump în Milwaukee, săptămâna viitoare, la Convenţia Naţională Republicană, în timp ce acesta va accepta propunerea republicanilor de a fi candidatul lor la preşedinţia SUA, consolidând sentimentul de nemulţumire şi înstrăinare pe care susţinătorii săi îl simt deja faţă de clasa politică a ţării.

La câteva ore după împuşcături, echipa de campanie a lui Trump a trimis un mesaj prin care le cerea alegătorilor să contribuie la campanie. „Nu pe mine mă urmăresc, ci pe voi”, se spunea în mesaj. De asemenea, miliardarii Elon Musk şi Bill Ackman l-au susţinut rapid pe Trump. „Îl susţin pe deplin pe preşedintele Trump şi sper la o recuperare rapidă”, a scris Musk pe X, reţeaua de social media pe care o deţine.

Chris LaCivita, co-managerul campaniei lui Trump, a susținut pe X că „de ani de zile şi chiar şi astăzi, activiştii de stânga, donatorii democraţi şi acum chiar Joe Biden au făcut remarci şi descrieri dezgustătoare despre împuşcarea lui Donald Trump… este timpul să fie traşi la răspundere pentru asta… cea mai bună cale este urna de vot”.

LaCivita se referea aparent la remarcile recente ale lui Biden făcute în contextul în care le cerea susţinătorilor săi să se concentreze pe înfrângerea lui Trump mai degrabă decât pe propria sa performanţă. „Deci, am terminat de vorbit despre dezbatere, este timpul să îl avem pe Trump ca ţintă”, a spus Biden, care a condamnat întotdeauna orice violenţă politică.

Atacurile motivate politic se intensifică

Statele Unite se confruntă cu cea mai amplă şi mai susţinută creştere a violenţei politice din anii 1970 încoace. Din cele 14 atacuri politice fatale de când susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în care autorul sau suspectul a avut o înclinaţie partizană clară, 13 au fost atacatori de dreapta şi unul a fost de stânga.

În ciuda faptului că este un fost preşedinte, Trump şi-a făcut campanie ca un insurgent outsider, plângându-se că a fost mult timp ţinta „statului profund” şi a administraţiei lui Biden pentru a-l împiedica să recupereze puterea. El a folosit în mod obişnuit o retorică violentă, degradantă şi chiar apocaliptică, avertizând cu privire la o „baie de sânge” dacă nu este ales şi afirmând că imigranţii aflaţi ilegal în Statele Unite „otrăvesc sângele ţării”.

Unii republicani erau deja neliniştiţi de faptul că Trump a continuat să aţâţe focul. „Dacă ţara nu era un butoi cu pulbere înainte, acum este”, a declarat Chip Felkel, un republican din Carolina de Sud care s-a opus candidaturii lui Trump.

Brad Bannon, un strateg democrat, a declarat că împuşcăturile l-ar putea avantaja pe Trump din punct de vedere politic, deoarece alimentează naraţiunea campaniei sale potrivit căreia ţara a ieşit de pe drumul cel bun.

Simpatie pentru Trump

„Tentativa de asasinat creează simpatie pentru Trump”, a spus Bannon. „De asemenea, confirmă alegătorilor ideea că ceva este fundamental greşit în această ţară, o idee care stimulează sprijinul pentru el”, arată strategul democrat.

În mai, Trump a fost găsit vinovat de implicarea într-o schemă de acoperire a unei aventuri cu o vedetă porno, o condamnare care nu a schimbat prea mult cursa electorală şi care a arătat că susţinătorii ambelor tabere rămân înrădăcinaţi în poziţiile lor.

Biden, la rândul său, s-a confruntat cu o dezbatere în cadrul propriului partid cu privire la faptul dacă ar trebui să renunţe la funcţia de candidat democrat, în urma îngrijorărilor că nu mai este potrivit pentru această funcţie din cauza vârstei. El spune că medicii săi i-au spus că este în formă bună. Trump a beneficiat în unele sondaje de pe urma prestaţiei dezastruoase a lui Biden la dezbaterea de luna trecută, dar altele arată că în continuare cursa este echilibrată.

Mulţi alegători s-au îndepărtat deja atât de Biden, cât şi de Trump. Haosul care îi înconjoară pe candidaţi poate contribui la sentimentul alegătorilor că problemele naţiunii sunt de nerezolvat şi că prăpastia dintre partide nu poate fi depăşită.

Reprezentantul SUA Steve Scalise, un republican care a fost împuşcat de un bărbat înarmat în 2017, a declarat pentru Fox News că retorica electorală violentă trebuie să înceteze. „Este suficientă o singură persoană care este pur şi simplu dezechilibrată să audă asta şi să acţioneze în consecinţă şi să creadă că acesta este semnalul ei pentru a ucide pe cineva”, a avertizat el.

INTERVIURILE HotNews.ro