Dosarul Adrian Sarbu: Judecatorii au decis arestarea pentru 30 de zile a patronului Mediafax, acuzat de fapte de gravitate deosebita, cu intentie directa, dar si de abuz de notorietate si pozitie mediatica in activitatea infractionala
Adrian Sarbu este acuzat de comiterea unor acte de o gravitate deosebita, inclusiv intentia directa de savarsire a infractiunii de spalare de bani sau determinarea infractiunii de delapidare, potrivit referatului procurorilor prin care, marti, a fost propusa arestarea preventiva pentru 30 de zile a proprietarului Mediafax, document consultat de HotNews.ro. Referatul mentioneaza si faptul ca, persoana publica fiind, Sarbu beneficiaza de o imagine creata prin TV si mass-media, putand astfel avea un „impact deosebit asupra persoanelor ce pot ajuta la aflarea adevarului”. Sarbu este acuzat ca, prevalandu-se de aceasta calitate, si-ar fi facilitat activitatea infractionala, abuzand de notorietate, fapt pentru care arestarea lui e „necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica”.
- Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis, in noaptea de marti spre miercuri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Adrian Sarbu, potrivit agentiei Agerpres. In acelasi dosar, magistratii au respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a avocatei Liana Petrovici, urmand ca ea sa fie cercetata sub control judiciar. Decizia instantei nu este definitiva.
- Marti, Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat punerea in miscare a actiunii penale fata de omul de afaceri Adrian Sarbu, acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare, si avocata Liana Petrovici, acuzata de complicitate la spalare de bani, intr-un dosar in care prejudiciul este estimat la 16,8 milioane de lei rezultat din evaziune fiscala; 2,6 milioane de lei rezultat din delapidare; 2,9 milioane de lei din spalea banilor. Cei doi s-au prezentat a Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Marti seara, la iesirea de la Curtea de Apel, Adrian Sarbu a spus, citat de Mediafax, ca nu poate comenta acuzatiile si ca instanta a ramas in pronuntare.
Acuzatiile care ii sunt aduse lui Adrian Sarbu au fost prezentate, pe scurt, in comunicatul de marti al PICCJ, disponibil aici.
Citeste si:
- Parchetul General anunta punerea in miscare a actiunii penale fata de Adrian Sarbu si cere arestarea sa pentru 30 de zile
- Adrian Sarbu, intrebat cum a fost prima noapte in arest: Cool
Referatul procurorilor cu propunere de arestare preventiva, consultat de HotNews.ro, detaliaza fiecare actiune in parte:
- este prezentata pe larg schema infractionala in cazul de evaziune fiscala si spalare de bani in forma continuata de la grupul Mediafax, prezentata in decembrie intr-un alt referat al procurorilor in acest dosar, document consultat de HotNews.ro si sumarizat aici
- este prezentata pe larg schema de delapidare si spalare de bani in forma continuata in cazul societatii Teleferic Prahova SA, controlata de Adrian Sarbu.
- sunt citate detaliat declaratiile ale inculpatilor si ale martorilor in acest dosar, continutul multor e-mailuri intre inculpati, informatii despre numeroase transferuri de bani de la o firma la alta si de la un om la altul.
- sunt prezentate declaratii si fapte care, potrivit procurorilor, dovedesc ca infractiunea de spalare a banilor ar fi fost savarsita cu buna stiinta si ca s-a incercat acoperirea actiunii de delapidare de la Teleferic Prahova.
- Nu lipsesc nici detalii „colorate”: una dintre inculpatele in dosar, Liliana Serban, asistenta lui Adrian Sarbu, ii cerea directorului general Mediafax (atunci – Orlando Nicoara, care intre timp si-a dat demisia), suspect in dosar, sa ii elibereze din casieria societatilor Mediafax diverse sume de bani, pentru Sarbu; potrivit directorului mentionat, banii de fapt erau ceruti altcuiva, el fiind trecut in CC-ul e-mailurilor. Cand banii ajungeau unde trebuia, mesajele de confirmare erau „codificate”, sumele fiind exprimate in „buchetele de panselute”. Aceeasi exprimare apare si in alte mesaje citate in referat ca apartinand asistentei lui Sarbu, Liliana Serban exprimand valoarea sumelor in „buchetele de flori”, „cascaval”, „top hartie”, butelii de oxigen.
Ce rol are Adrian Sarbu in toata masinaria infractionala acuzata de procurori?
- „inculpatul Sarbu Adrian este detinatorul unei cote de 87% din actiunile SC ALERRIA MANAGEMENT COMPANY SA, societate ce detine 99,41378% din SC MEDIAFAX SA, 95% din actiunile SC APROPO MEDIA SRL si 50% din SC MEDIAFAX GROUP SA (restul de 50% fiind detinuta in cote egale de S.C. MEDIAFAX S.A si S.C. APROPO MEDIA S.R.L.). In aceste conditii, desi in perioada savarsirii faptelor ce formeaza obiectul prezentului dosar, inculpatul Sarbu Adrian nu indeplinea functii in cadrul acestor societati, se poate spune ca, in fapt, detinea controlul asupra tuturor societatilor din grup, deciziile acestuia impunandu-se cu putere de lege”
De ce spun procurorii ca arestarea lui Adrian Sarbu pe 30 de zile e necesara pentru inlaturarea starii de pericol pentru ordinea publica:
- el este considerat principalul factor decizional in cadrul Mediafax Group S.A., Teleferic Prahova S.A. si Apropo Media SRL
- intentia in actiunile de determinare a subordonatilor la savarsirea de infractiuni ce au prejudiciat bugetul de stat rezulta, potrivit referatului, din felul in care, pe parcursul activitatii infractionale, a trasat sarcini si a fost informat permanent privind situatia financiara a firmelor din grup, deciziile fiind aprobate de el in prealabil.
- Actele materiale de instigare de care este acuzat Sarbu au avut ca efect fapte in forma consumata, comise de cinci alti inculpati – infractiuni de evaziune fiscala si delapidare, al caror scop principal dictat era de prejudiciere a bugetului de stat prin neplata taxelor si impozitelor
- Sarbu e acuzat ca a beneficiat de bani ce proveneau din circuitele financiare prin societati de tip fantoma
- Faptele de instigare sunt, potrivit procurorilor, de o gravitate deosebita, bugetul de stat fiind prejudiciat cu circa 16 milioane de lei.
- Procurorii considera ca Adrian Sarbu a exercitat acte de determinare in infractiunea de delapidare, in cazul Teleferic Prahova SA: administratorul societatii, prezentat drept autor al infractiunii de delapidare, e acuzat ca si-a insusit din casierie bani pe care i-a remis apoi lui Adrian Sarbu
- Intentia directa de savarsire a infractiunii de spalare de bani rezulta, potrivit procurorilor, din felul in care Adrian Sarbu ar fi pus la cale planul de a ascunde provenienta banilor insusiti in numele sau de directorul TP S.A., antedatand contracte de imprumut si apeland la alte operatiuni nereale. Toate acestea, in conditiile in care, la o sedinta, un martor la dosar i-a atentionat pe participanti in legatura cu savarsirea infractiunii de spalare de bani, fara rezultat insa.
- Procurorii arata ca Sarbu le-a transmis mai multor inculpate mesaje referitoare la stergerea din calculatoare a e-mailurilor sau a documentelor potential compromitatoare
- Procurorii noteaza ca Adrian Sarbu este o persoana publica, ce beneficiaza de o imagine creata prin televiziune si mass-media, „context in care poate avea un impact deosebit asupra persoanelor care ar putea ajuta in continuare la aflarea adevarului”. El este acuzat ca, „prevalandu-se de aceasta calitate”, „si-a facilitat activitatea infractionala abuzand de notorietate si de puterea sa de convingere exercitata direct sau indirect, pe cale ierarhica”.