Doua consortii, interesate de a acorda consultanta statului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom
Cererile de oferta pentru „Servicii de consultata prestate de un consultant specializat banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si un consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta servicii de investitii financiare pe piata de capital in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni detinut de MSI la SC Romtelecom SA” au fost achizitionate de SSIF SWISS Capital SA si Raiffeisen Capital & Investment, au anuntat reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala intr-un comunicat remis joi.
La registratura Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) au depus oferte consortiul format din: SWISS CAPITAL SA, UBS Limited, Musat & Asociatii SPARL si BT Securities SA; lider de consortiu – SWISS CAPITAL SA.
Cel de-al doilea consortiu este format din DEUTSCHE BANK AG (Londra) si Raiffeisen Capital & Investment, se mai precizeaza in comunicat.
Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta din 24 iulie 2013, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care Statul Roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom. Actionarul majoritar al Romtelecom este OTE, care detine 54,01% din actiuni.
Hotararea prevede selectarea de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in conditiile legii, a unui consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital in vederea finalizarii privatizarii companiei Romtelecom.
„In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman”, a declarat pe 24 iulie Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.
Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, iar in anul 2012 a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe (ISD) si intrari de capital bancar.