Sari direct la conținut

Doua monede dacice din aur de tip Koson, gasite in Irlanda, sunt repatriate joi in Romania

HotNews.ro
Moneda Koson, Foto: MNIR
Moneda Koson, Foto: MNIR

Doua monede din aur de tip Koson (43-42BC), care fac parte din singura emisiune dacica de aur au fost recuperate la Dublin (Irlanda), in urma unei actiuni comune a autoritatilor romane si irlandeze, si urmeaza sa fie repatriate in cursul zilei de joi in Romania, se arata intr-un comunicat de presa al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) postat pe site-ul institutiei. Piesele au fost furate de pe situl arheologic Sarmizegetusa Regia, iar dupa repatriere vor intra in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Potrivit MNIR, „cele doua monede fac parte din singura emisiune dacica de aur, avand pe revers legenda scrisa cu litere grecesti KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit in urma unor activitati ilegale de detectie desfasurate de membri ai unor grupari organizate care au activat in zona Sarmizegetusa Regia, ultima capitala a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO. Monedele au parasit teritoriul national in mod clandestin, fiind depistate in comertul international de antichitati.”

Moneda Koson

Moneda Koson

Foto: MNIR

Piesele au fost recuperate in urma unei actiuni de cooperare desfasurate pe durata a aproximativ 16 luni, intre autoritatile judiciare romane si Politia Nationala Irlandeza, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, precum si specialisti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu sprijinul Misiunii Diplomatice a Romaniei la Dublin.

Cercetarile sunt realizate de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia. In urma cu doua luni, pe data de 11 mai, autoritatile romane au reusit recuperarea si repatrierea, din Spania, a altor doua monede provenite din acelasi tezaur. Este anticipata recuperare si repatriere altor obiecte de patrimoniu in perioada urmatoare, arata MNIR.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat, printr-un comunicat de presa, decizia autoritatilor judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu apartinand statului roman. Potrivit MAE, actiunea este rezultatul aplicarii cu succes a conventiei UNIDROIT si reprezinta o premiera, fiind pentru prima oara cand autoritatile romanesti reusesc, ca urmare a unei decizii judecatoresti emise de o instanta din Uniunea Europeana, recuperarea unor piese exportate ilegal si prezente in comertul international de antichitati.

„In intervalul februarie 2011 – iulie 2012, Ministerul Administratiei si Internelor prin intermediul Atasatului de Afaceri Interne al Romaniei la Dublin – Irlanda, a initiat si derulat un complex de activitati informativ – operative si de cooperare politieneasca in baza unei Cereri de Comisie Rogatorie initiata de Ministerul Public – Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia. Obiectul cooperarii desfasurate intens pe parcursul intervalului semnalat l-a constituit identificarea, localizarea si indisponibilizarea unui lot de monede KOSON din aur, care urmau a fi oferite spre vanzare in cadrul unei licitatii de arta la Dublin”, informeaza MAE.

In urma cercetarilor realizate de anchetatorii romani au fost identificate coordonatele si locatia unde era planificata a se desfasura actiunea de vanzare iar autoritatile irlandezi au identificat vanzatorul lotului de monede aflat in litigiu recuperand piesele. „Indisponibilizarea monedelor a declansat un proces judiciar complex si de durata ce a avut loc in fata instantelor irlandeze, avand ca obiectiv stabilirea apartenentei juridice si restituirea monedelor statului roman”, arata MAE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro