Sari direct la conținut

Dupa Asociatia mobililor, Romtelecom se alatura unui ONG cu operatori de telefonie fixa

HotNews.ro

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, s-a alaturat miercuri Asociatiei Operatorilor de Telecomunicatii din Romania (AOTR), ONG care reuneste in special operatori de radiocomunicatii clasice si telefonie fixa, a anuntat vineri asociatia. La sfarsitul anului trecut, Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au lansat o asociatie care sa reprezinte interesele comune ale operatorilor de telefonie mobila din Romania, numita AOMR.

Institutie neguvernamentala, non-profit, AOTR a luat fiinta in 2003 in scopul promovarii intereselor operatorilor de telecomunicatii din Romania, avand in prezent noua membri: SNR (Radiocom), Teletrans, Prime Telecom, Radcom, Romkatel, 2K Telecom, Accesnet International, Centrul pentru servicii de radiocomunicatii si Datek Telecom.

Fondator si presedinte al acestui ONG este Dan Georgescu, fostul sef al autoritatii de reglementare in telecomunicatii ANRCTI, demis de premierul Tariceanu in 2008. Demiterea acestuia si restructurarea autoritatii pe care o conducea in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda hotararea guvernului, a determinat Comisia Europeana sa declanseze procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement) impotriva Romaniei pentru lipsa de independenta a acestei autoritati.

Se pregateste Romtelecom pentru mini-razboiul accesului la Bucla locala?

Georgescu sustine ca Romtelecom a fost invitat permanent sa se alature acestei asociatii, mai ales dupa infiintarea AOMR.

„Romtelecom a fost invitata permanent sa ni se alature. Dupa ce s-a infiintat AOMR, Romtelecom a analizat si a raspuns favorabil invitatiei de a face parte din asociatia noastra”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Mutarea Romtelecom vine in conditiile in care in toamna este asteptata revizuirea conditiilor pe piata accesului la bucla locala. Arbitrul telecom (ANCOM) si Romtelecom lucreaza in prezent la noi tarife de acces care sa fie stabilite pe baza unui model de calcul bazat pe costuri, revizuirea conditiilor fiind asteptata in al doilea semestru din 2009.

Oficialii Orange si-au declarat recent interesul pentru introducerea serviciilor de internet broadband fix in Romania, evidentiind insa nevoia schimbarii normelor de reglementare pe piata accesului la bucla locala si avertizand asupra costurilor actuale prea mari.

Ce este Bucla locala

„Bucla locala” este denumirea tehnica data circuitului fizic care face legatura intre un abonat si reteaua publica de telefonie fixa a Romtelecom, dupa ce in 2003 autoritatea a desemnat Romtelecom ca fiind operator cu putere semnificativa pe aceasta piata. Contra cost, operatorii pot furniza prin aceasta infrastructura servicii de internet broadband si telefonie la puncte fixe.

Potrivit datelor ANCOM, in 2008, 17 operatori alternativi au incheiat acorduri cu Romtelecom pentru a oferi servicii de internet broadband fix si telefonie fixa prin infrastructura acestui operator (prin asa numita Bucla locala). La sfarsitul anului trecut, existau 1.850 de linii de acces neconditionat la bucla locala. Costul lunar total pentru accesul neconditionat la bucla locala este de 77 euro, valoare care cuprinde si efectuarea testului pentru stabilirea vitezei si taxa de deconectare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro